Изложба „Великденски мотиви”организира Общинският исторически музей в Брезник

Изложба „Великденски мотиви”организира Общинският исторически музей в Брезник

На 24 април /сряда/, в изложбената зала „Военен клуб”, Общинският исторически музей организира изложба под наслов „Великденски мотиви. Гост на изложбата е Общинският исторически музей в Ихтиман с част от своята колекция – писани яйца. В изложбата ще бъдат показани 180 писани яйца, представящи два модела на техниката на изписване-боядисани червени яйца с геометрични фигури и отстранен восък, както и бели рисувани с цветен восък с флорални мотиви.

Уникалната техника за боядисване на яйцата в Ихтиман се предава от поколение на поколение.Музеят със своите колекции е гостувал в редица музеи в страната- София,Пловдив, Варна, Пазарджик, Ботевград и др., в чужбина-Будапеща, Берлин, Прага,  Москва. През тази година писаните яйца от Ихтиман радваха публиката във Виена и Стокхолм.

  Откриването на изложбата ще бъде съпроводено с демонстрация на изписване на яйца по традиционна технология характерна за региона на Ихтиман. Майсторлъка на изписване ще ни покаже директорът на музея Велина Минева.Музеят в Брезник кани  във Великденска работилница с демонстрация за писани яйца да вземат участие децата на Брезник, техните майки и баби от 15.30- 16.30.

Всички деца, които искат да се потопят в магията на боядисване на  великденски яйца, могат да дойдат на площадката пред музея от 12.00-15.00ч. Те ще имат възможност да  приложат всякакви техники на боядисване. Най-малките  ще бъдат зарадвани с примерни модели на рисувани яйца разпечатани на лист, които ще оцветяват с моливи. Най- красивите боядисани и оцветени яйца ще бъдат представени в изложбата.