В Перник миряни извиха дълги опашки пред храмовете, за да осветят върбовите клонки

В Перник миряни извиха дълги опашки пред храмовете, за да осветят върбовите клонки

Днес отбелязахме един прекрасен празник.

Във водите на Струма заплуваха старите венчета от миналата Цветница, а храмовете в града и във всички населени места се изпълниха с миряни, които носеха върбови клонки и ветя, запалиха свещички за здраве. Пред ремонтираната наскоро централна пернишка черква „Св.Иван Рилски” опашката се изви от ранно утро и до късния следобед хората търпеливо чакаха, за да бъдат осветени венчетата, които ще останат в дома им до следващата Цветница.

Иначе според цъковния канон осветяването на върбичките се извършва на всенощното бдение в събота вечер. След богослужението християните отнасят осветените върбови клонки в домовете си за здраве и предпазване от болести и зло. Вярва се, че осветената върба има предпазна и възпроизвеждаща сила, затова тя се запазва цяла година пред домашната икона.

Празникът се пада винаги в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден и е един от най-красивите пролетни празници и най-светли празници за Българската православна църква.

Цветница е посветена на тържественото посрещане на Иисус Христос в Йерусалим с маслинови и лаврови клонки. Затова на този ден всички отиват на празничната църковна литургия с върбови клонки, китки от здравец и други пролетни цветя. След като свещеникът освети върбовите венчета, те се отнасят вкъщи и се поставят пред домашната икона. С тях жените баят против уроки и болести.

Често когато през летните месеци загърми и завали град, те изнасят върбовите венчета на двора и изричайки магически заклинания, гледат през тях облака, за да се разнесе той надалеч.