„НЕ продаваме алкохол на НЕпълнолетни” в Перник

„НЕ продаваме алкохол на НЕпълнолетни” в Перник

Превантивна кампания „НЕ продаваме алкохол на НЕпълнолетни“ се проведе вчера в Перник. Организатори на проявата са Главна дирекция НП, Областната дирекция на МВР и Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки в България. Малчуганите от Детско полицейско управление при Основно училище „Св. Иван Рилски“ раздаваха превантивните материали на алеята от ОББ до бившата сладкарница „София“.

„Темата за вредата от алкохола е залегнала в превантивната програма за Детско полицейско управление в раздел пети на „Здраве, етика и право”. Обучението се провежда по един нетрадиционен начин. В нашата кампания се включиха и представители на Асоциацията на производителите на спиртни напитки. Целта е чрез малките ч.енове на Детско полицейско управление да привлечем вниманието на гражданите и да припомним, че на непълнолетни алкохол не се продава. Подготвени са около 500 брошурки, които ще бъдат раздавани най-вече на ученици, на граждани и служители в питейни заведения и в търговски обекти, където се продава алкохол. В кампанията участват около 48 деца, членове на ДПУ на територията на Първо и Второ районно управление на МВР. Те са възпитаници на ОУ „Св.Иван Рилски” и  11-то основно училище, които във вторник проведоха аналогична кампания” разказа инспекторът от ОД на МВР Яна Вуковска, която е областен координатор на програмата „Детско полицейско управление”.

Малките полицаи обясняваха накратко каква е вредата от алкохола. „Дайте бонбони, а не алкохол на децата” – призоваваха те продавачи в магазини, специализирани в продажба на спиртни напитки.

Превантивната кампания „НЕ продаваме алкохол на НЕпълнолетни” се провежда за пръв път в Перник. Тя е първата по рода си в Европа и обединява усилията на производители, вносители и търговци на спиртни напитки в България за стриктно спазване на Закона и забрана на продажбата на алкохолни продукти на лица, ненавършили пълнолетие.