Специалната награда на губернатора грабна флейтистката Мелиса Раифова

Специалната награда на губернатора грабна флейтистката Мелиса Раифова

Специалната награда на областния управител, в тазгодишното XIV-то издание на Международния конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти, таблет, получи флейтистката Мелиса Гюлент Раифова от Добрич.

Ирена Соколова изказа специални благодарности и към останалите участници, журито и организаторите на фестивала, който по думите й носи голям престиж на Перник и областта, а всяко негово издание се радва на все по-голям интерес: 

“Три дни Перник домакинства прекрасно музикално събитие със 160 участници от България, Испания и съседни държави. Като областен управител ще продължавам да подкрепям, насърчавам и подпомагам начинанията демонстриращи таланта и инициативи, свързани с изкуството и културата, защото те са трамплин за младите дарования.

Пожелавам на всички настоящи и бъдещи музиканти, взели участие в тази надпревара, успешно да развиват, това което вече притежават и за което са положили огромно желание, сили и постоянство. Талантът е даденост, ген и Божия частица и го притежаваш, но с труд и усилия надграждате умения и постигате съвършенство. Бъдете целеустремени и свирете!”, каза губернаторът. 

По време на финалната церемония бяха раздадени награди в разделите: пиано и акордеон, струнни инструменти, духови и ударни инструменти. Те бяха разделени на две категории – любители и специализирани музикални училища, както и на различни възрастови групи.

Отличия, парични и предметни награди връчиха още кметът на община Перник – награда “Gran Prix”, Камерен оркестър “Орфей” към ОКДК – Перник, Духов оркестър към ОКДК, институт “Сервантес” гр. София, Посолството на Кралство Испания в България и др.

Празникът продължи с галаконцерт на лауреатите и благодарности към организаторите на изключителния престижен форум.