АК „Електрик” – домакин на национално състезание за млади специалисти в заваряването и свързващите технологии

АК „Електрик” – домакин на национално състезание за млади специалисти в заваряването и свързващите технологии

Млади специалисти в заваряването и свързващите технологии от професионални гимназии от Ботевград, Варна, Враца, Горна Оряховица, Елхово, Кнежа, Плевен, Пирдоп, Сливен, Червен бряг и с. Градница, община Севлиево, взеха участие в Националното състезание “Най-добър млад заварчик” в Радомир.

Организатори на събитието бяха Министерство на образованието и науката, Регионално управление по образованието – Перник и Български съюз по заваряване.  

АК Електрик” Радомир бе домакин на състезанието.

Областният управител Ирена Соколова присъства на официалното откриване и поздрави участниците и организаторите: “Радвам се, че престижното състезание “Най-млад заварчик”, тази година се провежда в област Перник, община Радомир, на територията на АК “Електрик” – дъщерно дружество на AQ GROUP AB (Швеция), което е световен производител на компоненти и системи за индустриални клиенти с високи изисквания. Достойно за уважение е, че всички тези млади хора са тук и са избрали да станат квалифицирани специалисти по заваряване. Да си заварчик не е лесно, нито пък е трудно, стига да влагаш чувства в работата си и да го правиш осъзнато и с желание.  Този труд се цени от всички работодатели, а професията е търсена и предпочитана. Компаниите наддават за добри специалисти. Основните дейности при изработване на тръбопроводи, строителни конструкции, вагоностроене и ремонтните дейности в енергетиката са в голямата си степен заваряване. Предимството на тази професия е и това, че заплащането е високо и мотивиращо.”, сподели губернаторът.

В състезанието участниците бяха поставени в конкурентна среда, в която демонстрираха придобитите знания и усъвършенстваха практическите си умения.

Областният управител, в компанията на изпълнителния директор на АК “Електрик” Емил Николов, разгледа внедрените нови производствените процеси, машини и технологични методи в предприятието. Николов уточни, че фирмата прави постоянни инвестиции в преоборудване и обучението на нов персонал. За това допринася и фактът, че АК “Електрик” работи с училища по дуалната форма на обучение.

Предприятието развива своя бизнес в следните отрасли: транспорт, електричество, телекомуникации, хранителни стоки и медикаменти и обща индустрия. Много от тях са водещи международни корпорации в тяхната област.

Опитът и познанията на AQ GROUP AB са в проектирането и изграждането на електрически табла и компоненти. Фирмата разполага с машинен цех с повече от 50 години опит, бояджийска линия, заварочен цех за черни и цветни метали, машини за рязане, огъване и щанцоване на изделия от листов метал, цех за пластмасови изделия, цех за асеблиране и тестване на електрически табла до 1kV съобразно с IEC 60 439, цех за производство на кабелни изделия.