Млади преводачи от Езиковата на състезание

Млади преводачи от Езиковата на състезание

За първи път ученици от ГПЧЕ”Симеон Радев” взеха участие в  Средношколския конкурс за превод, организиран от Департамент „Чужди езици и култури” към НБУ.Условието на конкурса се състоеше  в превод на два текста на актуална тематика от и на български и чужд език.Конкурсът се провежда за втора поредна година, като в настоящата надпревара участваха 219 средношколци от 41 училища от страната.

В отбора на Езиковата се включиха 23 ученици – осем с  немски и петнадесет- с английски език.Сабина Радулова от 12 г клас зае достойното 14 място по превод на немски език.Успешно се представи и Ивета Асенова от 11 а клас в състезанието на английски език.

„С това е поставено началото на успешна традиция за развиването на преводаческите  умения на учениците, наред с чуждоезиковите им компетенции и двуезична грамотност. Създадени са предпоставки за ползотворно бъдещо сътрудничество между средните училища в страната и филологическите програми на НБУ в областта на обучението по чужд език и по превод”,заявиха от университета.