Преговорите между „Инерком“ и ЧЕЗ са прекратени

Преговорите между „Инерком“ и ЧЕЗ са прекратени

 Сделката за придобиването на активите на ЧЕЗ в България от компанията „Инерком“, пропадна окончателно, съобщава БНР. Преговорите между двете страни са прекратени,  съобщиха от централата на чешкото дружество в Прага. Оттам са обясниха, че отказът е заради невъзможност на „Инерком“ да изпълни договора, подписан преди около година.

Компанията на Гинка Върбакова не успя да осигури финансиране на сделката, която се очакваше да бъде за около 360 млн. евро. Освен това Комисията за защитата на конкуренцията (КЗК) не даде разрешение за придобиването.

Така в надпреварата за придобиването на активите на ЧЕЗ в България остават „Еврохолд“ и „Индия пауър“.

В началото на април стана ясно, че най-големият публичен холдинг в България и една от водещите независими бизнес групи в Централна и Югоизточна Европа – „Еврохолд България“ АД, e отправила обвързваща оферта за придобиването на активите на ЧЕЗ Груп в България.

„Еврохолд“ участва самостоятелно в процедурата и не е партньор с някой от останалите кандидати.

През октомври миналата година  Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отказа на „Инерком България“ ЕАД  да образува ново производство по сделката с чешкото енергийно дружество ЧЕЗ.

С уведомление до антимонополната комисия „Инерком България“ тогава съобщи за намерението на дружеството да осъществи концентрация чрез придобиване на контрол върху предприятия от групата на „ЧЕЗ“ на Република Чехия в България.

При първото производство за концентрация антимонополната комисия реши, че при евентуално придобиване на чешките активи от страна на „Инерком“ има възможност за засилване на господстващото положение на обединената група. Това решение на антимонополистите бе обжалвано пред Върховния административен съд както от компанията на Върбакова, така и от чешкото дружество.