Перник отново е домакин на Международния конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти

Перник отново е домакин на Международния конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти

И тази година Перник е домакин на четиринадесетото издание  на Международния конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти. В музикалната проява, която започна от днес и ще продължи до 14 април, ще се включат  160  деца и младежи в музикалния конкурс, сред които  и  10 гости  от Македония, Сърбия и Испания. Сред момичетата най-малката участничка е 5-годишната цигуларка Тереза Терзийска от Пловдив, а сред момчетата е 6-годишният Боян Славов на ударни инструменти. Класацията за най-голям участник води пианистката Мартина Даскалова на  23 години от Пловдив.  

Сред гостите на официалното откриване бяха зам.-кметът Севделина Ковачева, секретарят на Общината Радослава Манова, директорът на ОК Дворец на културата и други.

Зам.-кметът Ковачева поздрави участниците от името на кмета Вяра Церовска и им пожела успех и на добър час.

„Щастлива съм, че Перник за пореден път ще събере талантливи деца и младежи на XIV Международен конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти и на XII Международен конкурс за детска рисунка.  Думите са недостатъчни, за да изразя огромното си възхищение и преклонение пред изкуството и харизма на участниците. За мен е чест, че ще можем всички заедно да се насладим на едни великолепни изпълнения и уникални творби, които отварят вратите към добротата на хората и докосват техните сърца. Продължавайте да зареждате с духовна енергия българската нация със своето незабравимо магическо докосване до емоционалната и въздействаща сила на музиката!“, се казва в поздравителния адрес на кмета. 

Младите музиканти ще бъдат оценявани от  професионално жури с председател Райчо Христов – диригент на КО „Орфей“.

Голямата награда на кмета  е 500 лв., а предметен ще бъде призът на областния управител. Свои награди ще дадат камерният оркестър „Орфей“ и Духовият оркестър. Наградата „Клавирна мечта“ е предоставена от Зоя Спиридонова. Актьорът Божидар Попчев също ще връчи свой приз за най-артистичен участник.За втора поредна година институтът „Сервантес“ ще учреди три награди.

В ХII конкурс за детска рисунка участваха  103-ма млади художници. Творбите са оценени от жури с председател Ерика Боянова.