Министърът на земеделието Румен Порожанов обсъди на среща със земеделски производители от Пернишко перспективите и трудностите пред развитието на сектора

Министърът на земеделието Румен Порожанов обсъди на среща със земеделски производители от Пернишко перспективите и трудностите пред развитието на сектора

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, областният управител Ирена Соколова и директорът на Областна дирекция „Земеделие” Анна Цветкова, участваха в среща със земеделски производители, животновъди и пчелари от област Перник.

Губернаторът на Перник изрази задоволството си, че земеделският министър идва в Перник не по конкретен сериозен проблем, а за да чуе от първа ръка проблемите, с които се сблъскват фермерите от региона. „Удовлетворена съм от факта, че залата е пълна. Радвам се, че вие с всяка изминала година имате все по-доброто усещане за добри стопани на земята и все по-изразени претенции за това какво искате да постигнете. Няма по-добро от възможността да управляваш собствеността и да довеждащ до резултат всяко започнато дело. Работата със земята е свещена”, заяви Соколова.

Министър Порожанов подчерта, че благодарение на активните преговори по време на българското председателство на Съвета на ЕС, средствата за българските производители през новия програмен период няма да са по-малко, въпреки излизането на Великобритания от ЕС, която внася 12 млрд. евро повече отколкото получава. „България ще получи 0.7% повече средства през новия програмен период, което се равнява на почти 400 млн. евро повече от настоящия период. При всички останали страни, които са т. н. стари членки, намалението на бюджета е с почти 4%. По отношение на финансирането в земеделието директни плащания и Оперативна програма „Развитие на селските райони” няма да има рестрикции”, увери Порожанов. Той подчерта, че акцентът, който трябва да бъде заложен на национално ниво през новия програмен период са средните и малки фермери, по-активното управление на средствата и въвеждане на таван на плащанията. „Такъв таван ще има. Разбира се ние трябва да внимаваме с този таван, за да не разбием основополагащи структурни предприятия. Да не забравяме, че българските земеделци се конкурират, при производството на определени култури, с производителите в Украйна и Русия, чиито земи са много плодородни и са ни конкуренти от гледна точка на цените. Ще се увеличат и субсидиите за  младите фермери до 50 000 евро и нагоре- тавана е 100 000 евро”, поясни земеделският министър. Той припомни, че обработваемата земя в България е 38 млн. дка. Министър Порожанов призна, че все още земеделското министерство е длъжник на земеделските стопани по отношение на качеството на обслужването. Причината за това е в липсата на капацитет. За пример Порожанов посочи, че в момента в БАБХ има свободни места и никой не желае да кандидатства за работа. Обявената за обществено обсъждане стратегия за дигитализация в земеделието ще бъде предложена за одобрение от Министерския съвет.

Експерти в МЗХГ запознаха стопаните с новостите в нормативната база.

 След това присъстващите имаха възможност да задават въпроси. Много и разнообразни бяха поставените въпроси от земеделските производители. Изразено беше мнение, че  не се прави нищо за развитието на малкия и среден бизнес. Напротив,  практиката показва, че дребните и средни фермери работят в по-неблагоприятни условия от едрите земевладелци. Като пример беше посочено, че ако един дребен фермер изгради мандра, той е длъжен да използва само собствено мляко, а не може да изкупува. В същото време големите мандри си позволяват да влагат в произвежданото сирене и кашкавал и сухо мляко. Другият сериозен проблем е ползването на земя от общинския и държавен поземлен фонд. Често срещано явление е, когато дребен фермер взема такава земя и я приведе в приветлив вид, тя да бъде давана на едри земевладелци. Още много въпроси успяха да поставят земеделците. Някои от тях министърът посъветва да си донесат необходимите документи и ги насочи към съответните експерти, с помощта на които да се решат проблемите.