Перник събра младежи от цялата страна

Перник събра младежи от цялата страна

Перник събра младежи от цялата страна в XVIII Национална среща на детските и младежките съвети и парламенти, която беше открита днес и ще продължи още два дни. Форумът ще премине под мотото „Културно богатство“. 

Всички участници бяха поздравени от кмета на Общината Вяра Церовска, която заяви пред младите хора, че по–доброто бъдеще на България е в техни ръце.

„Скъпи млади приятели, добре дошли в Перник.Темата ви е страхотна и сте на точното място. Нашият град е богат на традиции. Не случайно сме градът на Сурва и част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.Тази година имаме страшно много събития. Отбелязваме 90 години от обявяването на Перник за град. Вие сте тези, които ще строите нова България и ще дадете енергия и сила, за да запазите духът й. И запомнете вашият глас се чува добре. Съвсем наскоро бях на среща с най-младия евродепутат и той е българин -Андрей Новаков. Неговият глас сте чули, когато работи по пакета мобилност. Неговият глас беше този, който утвърди 18 милиарда лева за България в следващия програмен период от европейските средства. Това е най-високият бюджет от присъединяването ни към ЕС. По този начин общото увеличението се равнява на 3.4 млрд. лв.“, каза в приветствието си кметът и се обърна към младежите че те са тези , които ще определят как ще се развие страната ни. 

В инициативата, която се организира от Общински младежки съвет – Перник, с подкрепата на Община Перник, участват 60 младежи от 14 града. 

В рамките на двата дни младите хора ще обсъждат темата „Културно богатство“. За обучителните и дискусионни модули специално ще се включат лектори от Националния младежки форум и от управителния съвет на НПО „Терминал България“. Предстои да бъде избран града домакин на XIX Национална среща през 2020 г. За участниците също така е предвидено училище по народни танци, посещение на Подземния минен музей и средновековната крепост „Кракра“.

Участниците в срещата бяха поздравени и от зам.-кмета Севделина Ковачева, секретаря Радослава Манова, началника на РУО Перник Ваня Коконова и Виолета Еленска – председател на Асоциацията Български, детски и младежки парламенти.