Пернишки творци представиха уникални икони и дърворезби в зала „Атриум” на областната администрация в Перник

Пернишки творци представиха уникални икони и дърворезби в зала „Атриум” на областната администрация в Перник

Известните творци от село Друган Кирил Щрапулин и Веска Чакърова подредиха своя обща изложба „Иконопис и дърворезба” в зала „Атриум” на Областна администрация – Перник.

Експозицията откри областният управител Ирена Соколова, с чието съдействие и съвместно с Народно читалище „Нови хоризонти – 2009“ Перник изложбата стана факт.

за пореден път се подкрепя талантът и изявата на значими автори от региона.

„Произведенията Ви се отличават със своя уникалност, финес и разкриват непрестанния стремеж на българския народ към духовно и творческо развитие, към приобщаване на младото поколение към традиционните български ценности, реликви и образци на изкуството. Те носят послание да отворим сърцата и душите си за доброта, смирение, личностното извисяване и взаимно опрощение. Щастлива съм, че в месеца на най-светлия християнски празник – Възкресение Христово (Великден), Областна администрация – Перник отваря вратите си и представя пред широката публика редки за съвремието ни изкуства – дело на самородни таланти от региона.”, каза при откриването на експозицията губернаторът.

Веска Чакърова и Кирил Щрапулин са родом от с. Друган и отдавна работят заедно по различни проекти.

Изложените икони в галерия „Атриум” са изрисувани от Чакърова. Тя е автор на над 300 икони, като нейни произведения могат да се видят в църквата „Св. Петър и Павел“ в с. Дебели лаг, параклисът „Възнесение Господне“ в с. Кошарево и параклиса „Св. Богоявление“ в гр. Земен. 

Самоукият майстор Кирил Щрапулин показва уникални природни и църковни дърворезби и утвар.

Посетителите на Областна администрация – Перник могат да видят изложбата до края на месец април.