Още 50 милиона допълнително за медицинските работници

Още 50 милиона допълнително за медицинските работници

Правителството отпуска допълнителни около 50 млн. лв. по бюджета на Министерството за здравеопазването за повишаване на заплатите на медицинските сестри и специалистите по здравни грижи. Това съобщи пернишкият народен представител д-р Александър Александър. Той обясни, че средствата ще се разпределят като субсидии за болниците. С тях ще се осигури равнопоставен достъп до медицинска помощ на гражданите, особено в отдалечените места.

„Това е поредният ангажимент от предизборната програма на нашата пертия, който поехме и вече е факт. С направеното предложение заплатата на медицинските специалисти става 950 лева“, подчерта още депутатът. Той припомни, че от началото на мандата бе  реализиран ръст на възнагражденията на учители, полицаи, надзиратели, лекари в спешните центрове, духовници и т.н.

Здравният министър Кирил Ананиев обясни, че парите ще бъдат отпуснати допълнително като субсидия на болниците. Направеният анализ от страна на Министерство на здравеопазването е показал, че има диспропорции и отклонения в механизмите за разпределение на разходите.