Лековита вода от змейска глава привлича страдалци към Боснек

Лековита вода от змейска глава привлича страдалци към Боснек

Пернишкото село Боснек се намира в южните склонове на Витоша и е известно с намерените там остатъци от тракийска могила и римски монети. То привлича хората преди всичко с извора там, известен като Живата вода. Лековитата вода извира от каменна скулптура на змейска глава. За извора не се знае кога е открит или кой го е открил. Водата не тече постоянно и легендата гласи, че ако пред змея застане човек с лоши деяния, тя спира.

Според друга легенда там някога е имало езеро, обитавано от воден бик, който нападал и убивал добитъка на хората. Когато местните жители решили да се отърват от бика, сложили остриета на роговете на животните си и така той бил ранен. Бикът влязъл във водата на езерото и то почервеняло от кръвта, а после водата му изчезнала. Преданието гласи, че при всяко обръщане на бика в земята под езерото, той спира и пуска водата. Каменнета чешма се споменава още през XVII век в пътеписите на османския пътешественик Евлия Челеби, който нарекъл извора Чешмата на щастието. Изворът и до днес събира хиляди хора, които вярват в силата на Живата вода там и нейната лековита сила.

Според информационната табела в село Боснек, „Живата вода” представлява карстов извор, образувал се на това място преди векове. Чудноватите пулсации на водата, която ту се появява, ту изчезва, без да следва определен интервал от време, са родили редица поверия. Тук често идват хора, които търсят изцеление на проблемите или болките си. Някои от тях успяват да си налеят вода, но други си тръгват разочаровани, защото никой не може да предвиди кога изворът ще тече и кога – не. Учените класифицират извора „Живата вода” като природен феномен, наблюдаван само на още едно място в Европа – френските Алпи. Каква е загадката му обаче науката не може категорично да ни обясни…

Близо до каменната чешма има малка пещера , чийто вход е само метър висок.

В предверието на пещерата има камък с икона на Богородица. Пещерата също носи името „Живата вода“. Хората разказват, че откакто иконата се появила в пещерата, животът за всички в селото се подобрил.