Няма опасност язовир „Студена” да прелее заради обилните дъждове

Няма опасност язовир „Студена” да прелее заради обилните дъждове

Няма опасност язовир „Студена” да прелее в резултат на очакваните обилни валежи тази седмица. Това увери управителят на „В и К”-Перник инж. Иван Витанов. Той поясни, че  в момента обемът на язовира е 9 625 000 куб. м, което означава, че той е по-малко от половината. „Очакваме отдавна тези обилни валежи, за да се увеличи обемът на язовира, който за този период на годината е сравнително малък. Язовирът има достатъчно свободен обем, който може да поеме както евентуални обилни количества дъждовна вода, така и повишения приток вследствие на увеличеното снеготопене”, увери Витанов.

На въпроса има ли увеличение на авариите, той обясни, че от началото на тази седмица авариите са в рамките на нормалното- 3-4 на ден. Вчера, поради авария на ул. „Миньор”  в с. Дивотино, е било нарушено нормалното водоснабдяване на населението в района за времето от 8.30ч до 16.30 ч. С нарушено водоподаване са били и жителите на ул. „Църква” в село Драгичево, заради пробив във водопровода. С влошено водоподаване са били и абонатите на „В и К”, които живеят на ул. Ихтиман” в кв. „Могиличе”, където също е имало авария на водопровода. До края на работния ден и трите аварии са били отстранени, а водоснабдяването възстановено.

На въпроса- ще бъде ли спазен крайният срок за приключването на ремонта на стената на язовир „Студена”, управителят на „В и К” поясни, че се работи много интензивно на обекта, за да може да се спази удълженият пусков срок, който е през ноември тази година.