Три месеца затвор за дегизираната измамница, източила чужди 28 000 евро

Три месеца затвор за дегизираната измамница, източила чужди 28 000 евро

Приключи поредното дело срещу бившата затворничка Бойка Янушева, известна като Черната вдовица и компанията й, което се влачи по съдебните институции с години. „Делото се разглежда за пети път от Окръжен съд Перник, след като с решение № 357/21.07.2017, постановено по внохд № 1345/2016 год. по описа на Софийски апелативен съд, на основание чл.335, ал.2, вр. чл.334 т.1 от НПК, е била отменена изцяло присъда № 28/21.10.2016 год., постановена по нохд № 35/2016 год. по описа на Пернишки окръжен съд и делото е върнато на същия съд за ново разглеждане от пъвоинстанционния съд за отстраняване допуснато съществено нарушение на процесуалните правила /между другото следва да се отбележи, че част от връщанията по този ред са в пряко противоречие с императивната разпоредба на чл.335, ал.3 НПК, но очевидно това не притеснява САС” е записано в мотивите на пернишките магистрати във връзка с произнесената тази година присъда.

До процеса се стигна след като през 2009 година от сметката на перничанка бяха изтеглени 28 000 евро, внесени в банкова институция след продажбата на имот.

Според съдебните магистрати подбудител и памагач в извършеното престъпно деяние е Венцислав Паунов, който в съучастие с помагача Б.И. склонил и улеснил съизвършителите Бойка Янушева и Катя Данова в извършването на престъплението. През 2008 година, известната с много кражби и далавери Янушева слага перука, контактни лещи и с фалшива лична карта, която приятели на жертвата й дават, отива в клон на банката и изтегля парите от сметката на перничанката.

Оказало се, че тя е измамена с помощта на нейни приятели. Вевцислав се добрал до данните от личната й карта и номера на банковата й сметка, подсигурил на Бойка контактни лещи и перука, както и лична карта с данните на титулярката на сметката и снимка на Янушева, организирал схемата по кражбата.

За извършеното престъпление – документна измама в особено големи размери, Паунов е осъден на лишаване от свобода за срок от две години с четиригодишен изпитателен срок.

Янушева, която има съдебно минало, е получила ефективна присъда от три месеца лишаване от свобода .  Наказанието е за това, че е получила без правно основание чуждо движимо имущество в особено големи размери – пари в размер на 28 000 евро, с намерение да го присвои.

Условна присъда от година и половина лишаване от свобода с тригодишен изпитателен срок получава катя Данова.

Условна е присъдата и на последния участник в групата – помагачът Б.И. Той е наказан с една година затвор с тригодишен изпитателен срок.

Присъдите отново не са окончателни, те подлежат на обжалване пред Апелативен съд.