Пробация е наказанието за перничанин, проявил жестоко отношение към кучета

Пробация е наказанието за перничанин, проявил жестоко отношение към кучета

Съдът е одобрил споразумение, постигнато между Районна прокуратура – Перник и защитата на подсъдимия Ростислав Й., обвинен за извършено от него престъпление по чл. 325б, ал. 1 от Наказателния кодекс.

В периода от месец ноември 2016 година до 5 април 2018 година в Перник, подсъдимият е проявил особена жестокост към четиринадесет кучета от породите Кавказки вълкодав и Средноазиатска овчарка. В резултат на упражненото от него принудително въдворяване на животните без движение, системното им недохранване и дехидратация се е стигнало до тяхната смърт.

На другите пет кучета, чрез жестоко отношение, продължило около два месеца, собственикът е причинил тежки увреждания, довели до загуба на тегло, атрофирала мускулатура и риск от вторични инфекции.

Припомняме, че на зловещата картина в т.н. Къща на ужасите, се натъкнаха служители на ОД на МВР и Общинския инспекторат, които се задействаха по сигнал на граждани. В двора на имота те намериха починалите четириноги, чиито трупове бяха в различна степен на разложеност. Оцелелите кучета бяха иззети и настанени в Общинския кастрационен център. Едно от тях се наложил да бъде изнесено от двора на ужасите на ръце, тъй като не можеше дори да стои право и тежеше едва една трета от нормалното тегло за породата. 26-годишният тогава собственик на имота беше задържан за 24 часа.

Ветеринарният лекар от Общинския кастрационен център д-р Стефан Ковачев нарече апокалипсис картината в двора на пернишката улица „Малашевска”, на която се натъкнаха тогава проверяващите.

Сега на подсъдимия е наложено наказание „пробация“ за срок от една година и четири месеца.