Цяла България се стича към Кърджали заради лековита чешма

Цяла България се стича към Кърджали заради лековита чешма

Туристи от цяла България се стичат в Кърджали заради чешмата с лековита вода, която е в близост до природния феномен Каменните гъби. Това твърди Мехмет Билял, експерт към Културен туристически център.

 „Хората, които имат море, искат планина и обратното. Но факт е, че последните години имаме много повече посетители от Черноморието. Хората се интересуват от природните забележителности като Каменната сватба, Каменните гъби. А от миналата година има голям интерес и към чешмата, която е в близост до Каменните гъби, и чиято вода съдържа естествени минерали – зеолит. Водата е много полезна. Зеолитът стана модерен през последните години, но много хора не знаят, че зеолитът, когато се взема от кратера – губи от лечебните си качества. Той трябва да е минимум под три метра почва и тогава да е лечебен“, посочва Мехмет Билял.

Лековитата чешма край село Бели пласт се намира в непосредствена близост до най-голямото находище на зеолит в България. Много туристически агенции рекламират региона, обяснявайки, че „в селото болестите са рядкост, а зеолит можете да си вземете и край пътя“. Зеолитът е минерал, който се използва в народната медицина. Той притежава свойство на антиоксидант./  Zdrave.to  /