С водосвет за здраве беше открит обновеният манастир в село Лева река

С водосвет за здраве беше открит обновеният манастир в село Лева река

Водосвет за здраве отслужи в двора на напълно обновен манастир „Свети Четиридесет мъченици” в село Лева река, община Трън, Белоградчишкият епископ Поликарп. Той отправи и своето пожелание и послание светата обител да се радва на все по-голяма посещаемост от страна на хората търсещи духовно уединение, молитва и смирение.

На офицалното откриване на реновирания манастир присъстваха министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, областният управител Ирена Соколова, кметовете на Трън- Цветислава Цветкова и Перник Вяра Церовска, много духовници и миряни.

Министър Порожанов  не скри задоволството си от всички дейности реализирани по рехабилитацията на манастира и прилежащите му части. 

 Благодарение на европейско финансиране, осигурено по Програмата за развитие на селските райони и със съдействието на областния управител на Перник, обителта в Лева река бе възродена. Дворът й е изцяло благоустроен с алеи, беседки и засадени растителни видове, а сградата на манастирския конак е възстановена и готова за приемане на посетители.

С нов дренаж е и храмът, който претърпя обновление и отвътре. Уникалните стенописи са добре запазени и съхранени.

Проектът е на стойност близо 645 000 лева. Архитект на обекта е г-жа Мариета Браделева.

Според местно предание мястото, на което е построен манастирът “Свети Четиридесет мъченици” някога било посочено лично от българския цар Петър Делян още в първите години на 11 век.

По повод празника бе раздаден осветен курбан.