Областният управител се срещна с председателя и ръководния състав на РИК – Перник

Областният управител се срещна с председателя и ръководния състав на РИК – Перник

Областният управител Ирена Соколова проведе среща с председателя, заместник-председателите и секретаря на РИК – Перник.

Основна тема на разговорите бе организационно-техническото обезпечаване на работата на Районната избирателна комисия към подготовката и провеждането на предстоящите Избори за европейски парламент на 26 май тази година.


“Днес обсъдихме всички предприети до сега мерки от Областна администрация и предстоящите общи действия, които ще обезпечат добрата работа на РИК. Всяка от страните има своите ангажименти, които в процеса на работа изискват прецизност и точност. Подписахме и споразумителен протокол във връзка с чл. 18 от Изборния кодекс и с цел определяне реда на взаимоотношения между Областна администрация (ОА) – Перник и Районната избирателна комисия (РИК) – Перник, при изпълнение на възложените им от закона отговорности. С част от членовете на Районната избирателна комисия, вече сме работили и съм убедена, че съвместната ни дейност и този път ще бъде успешна в полза на безпроблемното протичане на вота“, каза Соколова.

Припомняме, че на консултациите за състава на РИК – Перник, проведени на 29 март, не бе постигнато съгласие между участниците по отношение на ръководството на комисията. Заради това на основание чл. 57, ал. 1, т. 5 и чл. 60, ал. 6 и 11 във връзка с чл. 61, ал. 3, 4, 5 и 6 от Изборния кодекс и Решение № 8-ЕП от 26 март 2019 г., Централната избирателна комисия назначи Районна избирателна комисия.

Членовете на РИК – Перник са 15 с председател Надя Боянова. Заместници са Донка Ваташка и Лили Риджалска. Секретар е Станка Рударска – Хинова.

Районната избирателна комисия встъпва в правомощията си на 6 април 2019 г.


Седалището на Комисията е на етаж 13 в Областната администрация – Перник (стаи 3, 4 и 5). Заседанията на РИК ще се провеждат в зала “Ерма” на партерния етаж на административната сграда.