Обвинения за шестимата от ДАИ, сред тях и шефове

Обвинения за шестимата от ДАИ, сред тях и шефове

Шестима служители на ДАИ-Перник ще бъдат привлечени към наказателна отговорност, съобщи вчера Димитър Петров, изпълняващ функциите ръководител на Специализирана прокуратура, във връзка с операцията за неутрализиране на организирана престъпна група за подкупи в „Автомобилна администрация“ в Перник.

«Искам да благодаря на служители на ГДБОП от Перник за отлично свършената работа, които успяха за по-малко от година да разкрият това престъпление и да подадат качествена информация и доказателства. Към наказателна отговорност ще бъдат привлечени 6 лица към ДАИ- Перник, като едно лице не е служител на тази структура, но участва в организираната престъпна група. Може да се каже, че в тази в престъпна група е участвало ръководството на дирекцията – началникът, неговият заместник и редови служители на ДАИ-Перник“, уточни той.

Престъпната група в ДАИ-Перник е събирала такса „спокойствие“ от собственици на транспортни фирми, за да не бъдат притеснявани и спирани и да не бъдат санкционирано водачи на техни превозни средства, каза Лилия Манолова, наблюдаващият прокурор по делото за организирана престъпна група за подкупи. По думите й ръководителят на групата – зам.-началникът на ДАИ-Перник, е контролирал дейността и лично е взимал сумите от управителите на транспортните фирми. Тя обясни, че началникът на ДАИ-Перник е „туширал“ сигналите от граждани и е прикривал дейността на организираната престъпна група.

Наблюдаващият прокурор допълни, че друг участник в схемата е психологът, който е правил изследвания за психическа годност за получаване на Свидетелство за управление на МПС. Сумите, които е получавал той, отново ги е предоставял на ръководителя. Други членове са правили проверки и са съставяли актове, като вписвали леки нарушения и са получавали в замяна възнаграждения.

Наблюдаващият прокурор по делото обясни, че се констатира схема, сходна на всички предходни случаи. Дейността не е измислена от участниците в организираната престъпна група, нито от колегите им в областните отдели. Събира се такса спокойствие от собствениците на транспортни фирми, за да бъдат санкционирани техни водачи на превозни средства. Таксата обикновено е била изисквана от заместник началника на ДАИ Перник, който е правил подбор на участниците в групата и лично е взимал сумите от управителите на фирми. След това е разпределял сумите между останалите замесени, като банкнотите се оставяли в саксия с цвете.

„Конспиративността е била в много голяма степен“, отчита Манолова.

Документирани са и суми, които са получавани след телефонно обаждане и психологическите дейности са били извършвани фиктивно, обясни още прокурорът.

Иззети са 51 000 лева, около 6000 евро и суми в различни видове валути. Групата е изисквала между 100 и 500 лева на автомобил месечно.

Престъпната група е съставяла и актове, в които са вписвани леки нарушения, за които сумите са били в пъти по-ниски от реалния размер на санкцията, обясни наблюдаващият прокурор.

По думите на прокурор Манолова голяма част от служителите в областната дирекция в Перник са знаели за престъпните схеми, а някои от тях не са били допускани да участват в групата. 

В събота ще бъде внесено искане в съда за мярка задържане под стража на шестимата обвиняеми, а спрямо последното лице ще се иска мярка за неотклонение поради медицински причини.

Предстои още работа с транспортните фирми и други лица, които имат информация по случая.

Наблюдават се и други престъпления на отдели на Автомобилна администрация, припомни прокурор Манолова. По делото за ДАИ София предстои внасяне на обвинителен акт в съда. Припомняме и делото срещу ДАИ в Благоевград и във Велико Търново.