Участници в конкурс, посветен на Седмицата на гората, бяха наградени.

Участници в конкурс, посветен на Седмицата на гората, бяха наградени.

В зала „Атриум” на областна администрация в Перник, вчера беше открита изложба от рисунки и фотоси на ученици, които са взели участие в конкурса за детска рисунка и фотография  на тема „Нашата гора- вълшебница”, организиран от РДГ Кюстендил. В конкурса, който стартира в началото на месец март и приключи на 26 март, взеха участие над 100 ученици от две възрастови групи- от 5 до 8 клас и от 9 до 12 клас. Най-активно в конкурса участваха учениците от училище „В. Левски” в Брезник и „Хр- Смирненски” в Радомир. Инициативата е по повод Седмицата на гората като организатор е РДГ Кюстендил, а партньор е областна администрация Перник.

На награждаването на отличилите се в конкурса присъстваха областният управител Ирена Соколова и директорът на РДГ Кюстендил инж. Здравчо Тодоров.От ЮЗДП  предоставиха наградите за конкурса и фиданки от липа, птуя и люляк, които се предоставиха безвъзмездно на дошлите на награждаването, които имат желание да ги засадят в къщи или пред жилищния блок, в който живеят.

Областният управител поздрави участниците в конкурса, които се представиха много добре в конкурса.”Благодаря на директора на РДГ Кюстендил и ЮЗДП затова, че за поредна година ни осигурява фиданки от различни растения, които гражданите, които искат могат да засадят. В рамките на Седмицата на гората да шести пореден път масово ще се включим в засаждането на растителни видове там, където общините ни посочат, че е необходимо да бъдат засадени. Призоваваме гражданите, които имат желание, също да се включат”, заяви Соколова.

„Искам първо да благодаря на децата, които проявиха голяма активност в конкурса за рисунка и фотоконкурса. В традиционните дни на Седмицата на гората, днес е определено да бъде Ден на отворените врати за пернишка област. Същевременно ще наградим децата, които комисията определи. Наградите са осигурени от ЮЗДП. Нашите специалисти са на разположение на гражданите, ако имат въпроси, свързани с гората, с обитателите на гората и всичко, което се случва в гората, днес могат да поставят въпросите си, а ние ще им отговорим”, заяви инж. Тодоров.

Ирена Соколова и Здравчо Тодоров наградиха отличилите се в конкурсите. Сред наградените на първо място във фотоконкурса в първа възрастова група бе удостоена с грамота  Борислава Ризова от училище „Хр. Смирненски”. Във втора възрастова група първо място зае  Кристияна Генадиева. Първо място в първа възрастова група в конкурса за рисунка зае Виктория Иванова. Първо място във втора възрастова група от конкурса за рисунка получи Магдалена Борисова. Второ място в първа възрастова група в конкурса за рисунка получи Здравко Паунов. Втора възрастова група в конкурса за рисунка на втора място е Беатрис Иванова. Трето място първа възрастова група е Елизабета Владимирова.  Трето място втора възрастова група зае Кристияна Генадиева. Първа възрастова група в конкурса за рисунка Милена Борисова.

След приключване на награждаването на участниците в конкурсите всички се отправиха към детска градина „Родолюбче”. Там беше извършено залесяване, н което се включиха и малчуганите.