Седем служители на ДАИ-Перник са задържани при спецакция

Седем служители на ДАИ-Перник са задържани при спецакция

 Седем служители на ДАИ-Перник, са задържани днес при специализирана акция,  съобщи Димитър Петров – изпълняващ длъжността административен ръководител на Специализираната прокуратура. Според него,  обвинението, което се подготвя да им бъде повдигнато, е за участие в организирана престъпна група с цел получаване на подкупи.

Пернишката група, според  разследващите, е действала на територията на област Перник чрез проверки на пътя и събиране на „такса спокойствие“. Членовете й да взимали  пари от няколко десетки транспортни фирми. Част от тях са получавали писма, с които са били предупреждавани за предстоящи проверки. Когато пък собствениците на тези фирми идвали в ДАИ, са им били искани определени суми пари, за да не им бъдат съставени дължимите по закон актове. Събирани са пари и при издаване на лиценз за транспортна дейност, или подновяване на такъв.

Когато е спиран автомобил на пътя на съответната фирма, проверяващият служител бил длъжен да се свърже с някой от администрацията, който също бил част от групата. След като бъде получено потвърждение, че таксата е заплатена, камионът не се проверявал. Ценоразписът не е твърд, преценявало се според финансовото състояние на фирмата и броя на превозните средства.

Групата от ДАИ – Перник е  попаднала в полезрението на службите за сигурност от средата на миналата година. Задържаните при спецакцията са на средно ниво, има ясно изразен лидер. Сред арестуваните не е ръководителят на ДАИ, уточни Петров.

Акцията е започнала около 9,30ч. тази сутрин, продължава и сега и в служебни помещения и лични адреси.

Според Димитър Петров, очевидно става въпрос за систематичен проблем в Министерството на транспорта при подбора на кадри, „При подобни акции ние хващаме нарушилите закона, но на тяхно място идват кажи речи пак същите хора. Очевидно има проблем при подбора на кадрите в министерството.