Над 11 години затвор за убиеца на Роберт Величков

Над 11 години затвор за убиеца на Роберт Величков

Пернишкия Окръжен съд е признал за виновен Цветан Иванов, който на 15 ноември 2017 година уби перничанина Роберт Величков и го осъди на 11 години и 4 месеца затвор. Наказанието ще трябва да бъде изтърпяно при първоначален строг режим. Магистратите решиха още Иванов, извършил жестокото престъпление по хулигански подбуди, да заплати на родителите на жертвата по  120 000 лева обезщетение за изтърпените от тях страдания. Първоначалната присъда е 17 години затвор. Магистратите наказаха Цветан Иванов и с две години. Тъй като делото е гледано по съкратената процедура, наказанието е намалено с една трета.

Иванов ще трябва да заплати по сметка на републиканския бюджет сумата от 5971,66 лева за направени разноски от фазата на досъдебното производство, а по сметка на Бюджета на съдебната власт 10 200 лева, представляващи държавна такса, изчислена съразмерно уважената част на гражданските искове.

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Софийския апелативен съд.

Прпомнме, че разстрелът на Роберт Величков бе извършен в 3 ч. след полунощ, на метри от кафе „Малибу“, в центъра на Перник. До стрелбата се стигнало след  спречкване между Цветан и Роберт. Подсъдимият бил все още в състояние на афект, слред като заедно с вуйчо си играл пернишко казино и загубил около 2000 лева. /След свадата Иванов и роднината му си тръгнали, Но Цветан бързо се върнал и произвел изстрели с пистолет. 5 куршума попаднали в шията, главата и крака на Роберт.

След кървавата разправа подсъдимият избяга в чужбина, укривйки се в Италия. Няколко дни след като бе обявен за издирване, Иванов се връща със самолет в България и се предава сам на властите. Гранични полицаи го ескортират до Перник.

Цветан Иванов е родом от Плевен, но живеел в Перник. По данни на полицията още от тийнейджърски години употребявал наркотици, по-късно започнал да прекалява и с алкохол.

Разстреляният Роберт пък е бил хванат преди няколко години в дискотека „Скрийм“ с 30 дози висококачествен кокаин и трева. За това престъпление той бе осъден на 1,2 г. затвор, които излежа и излезе на свобода.В досието му имало още една присъда от 10 месеца пак за дрога.