„Мин Индъстри” ще помага на Дивотино, Люлин и Бучино

„Мин Индъстри” ще помага на Дивотино, Люлин и Бучино

Три пернишки села – Дивотино, Люлин и Големо Бучино са засегнати от дейността на въгледобивното дружество ”Мин индъстри”. Напрежението бе ескалирало заради унищожени земеделски земи, през последните дни последваха серия срещу, за да бъде намерено вярното решение от създалата се конфликтна ситуация.

С активното съдействие на областния управител Ирена Соколова, Министерство на енергетиката и добро разбиране от страна фирмата, то сякаш вече е намерено. Поне такова е впечатлението, останало след днешната среща при губернатора, в която участваха и зам.областният управител Васил Павлов, зам.кмета на община Перник Денислав Захариев, кметовете на трите селища,  Петър Доганджийски и Валери Манов от „Мин Индъсктри” и и представителят на Министерство на енергетиката Станислав Станков.Кметът на Дивотино Румен Сергиев заяви на специалната пресконференция днес, че след проведената среща с ръководството на въгледобивното дружество са постигнати удовлетворящи разбунилите се местни хора договорки за спиране на изкопните дейности в посока на селото, обезщетяване на пострадалите собственици, рекултивация на терените, в които е имало изкопни дейности, както и да се помогне на Дивотино в рализацията на местен проект. Уредени са и взаимотношенията с арендаторите. В тази посока са намерените верни решения и за Люлин и Големо Бучино.

Предстои утре да бъдат проведени общоселски събрания, за да бъдат запознати местните жители с постигнатите договорки. След това ще се пристъпи към подписване на официално споразумение, което да удовлетворява всички страни в спора. Предстоят и ежемесечни регулярни срещи между представители на трите села и Мината, а областния управител Ирена Соколова се ангажира да дава гласност на всичко, което се случва в тази посока.

Най-важно за Община Перник е жителите на селата Дивотино, Люлин и Големо Бучино да бъдат спокойно във връзка със създалото се напрежение относно извършените изкопи, заяви по време на срещата в Областна администрация зам.-кметът Денислав Захариев. 

Той припомни, че след като Община Перник е получила сигнал от кмета на село Дивотино Румен Сергиев, първоначално устен, след това и писмен , институцията веднага се е самосезирала. 

„Беше направена специална проверка и се установи, че наистина има засегнати територии, които не са със сменени предназначения, на база на което моментално се изпратиха сигнали към Областна администрация, към Министерство на земеделието и Министерство на енергетиката.В процес на един месец бяха изпратени до ресорните институции четири напомнителни писма за решаване на проблема и за свикване на специална комисия и среща с хората“, коментира Захариев и допълни, че Общината ще продължи да следи случая до подписването на споразумение. Шефът на „Мин Индъстри” Валери Манов припомни, че в дружеството работят близо 3000 души, така че ще бъде направено всичко възможно да се тушира напрежението, да се запази и тяхната работа.