Валери Манов, управител на „Мин индъстри“: Ако участъкът бъде затворен, някой мисли ли за съдбата на 2000- те работещи на него?
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Валери Манов, управител на „Мин индъстри“: Ако участъкът бъде затворен, някой мисли ли за съдбата на 2000- те работещи на него?

Във връзка с изостреното напрежение в с.Дивотино, свързано със сигналите от страна на жители на населеното място за нарушени от минна дейност имоти частна собственост, се свързахме с управителя на фирмата-концесионер „Мин индъстри“ ЕООД инж. Валери Манов.

 -Инж. Манов,  как ще отговорите на нападките, че минната  дейност  на дружеството излиза извън одобрените от Министерство на енергетиката граници?

-Категорични сме, че нашите работни дейности са ограничени и се извършват единствено и само в рамките на описаното в концесионния договор, който е издаден и утвърден от Министерство на енергетиката. В никакъв случай работата ни не излиза извън териториите, описани в него.

-Кога разбрахте за оплакванията от живущите в с.Дивотино?

-Нека изясним хронологията на събитията, започващи преди 2 месеца. В средата на месец февруари в Министерство на енергетиката бе получена жалба от жителка на с.Дивотино, съдържаща твърдения за извършване на добивни дейности от нашето дружество в близост до границите на селото, които биха могли да застрашат целостта на къщите и имотите на живущите в селото. Няколко дни по-късно представители на Министерство на енергетиката извършиха проверка на място и официалното им заключение беше, че опасенията са изцяло неоснователни. Единствено ни бяха направени препоръки да проведем замери за шум и сеизмика, които осъществихме незабавно и според констативните протоколи взривните работи по никакъв начин не застрашават здравето и живота на хората в с. Дивотино, както и не се нарушава целостта на сградите. Всички компетентни институции, включително кметът на с. Дивотино и областният управител бяха запознати с резултатите.

-Обвиняват Ви също така, че не сте търсили собствениците на земите, за да сключите споразумения?   Има ли истина в това твърдение?

-Няма нищо вярно в твърденията, че не е търсена комуникация със собствениците на въпросните земеделски земи. Подписали сме договори с по-голямата част от собствениците, проблемът е, че не всички от наследниците и собствениците са откриваеми. Голяма част от тях не живеят в България и не считат за необходимо да се приберат, за да уредят тези въпроси. Често дори през арендаторите не можем да се свържем с реалните собственици.

-Чуха се коментари, че 2 години е работено без официално да е разрешена концесия. Как ще коментирате това твърдение ?

– Фирма „Мин индъстри“ ЕООД е получила официално концесията за находище „Пернишки въглищен басейн“ на 01.03.2016 година и няма как от нас да се търси отговорност за случилото се покрай нея преди тази дата.

 -Какво би се случило, ако Ви бъде наложено въпросният участък от рудника да бъде затворен?

-В нашето дружество работят над 600 души, жители на община Перник. Нашата мина е един от най-големите работодатели в областта и считаме, че нормалното и безпрепятствено  функциониране са от съществено значение за всички жители в областта, тъй като осигуряват поминъка на множество семейства. Ако бъде затворено находището ще спре работа и „Топлофикация Перник”, в която намират препитание още няколко стотин души, а и освен това 20 000 абонати на „Топлофикация” също ще бъдат засегнати. Следователно тези 2 предприятия са структуроопределящи и от изключително значение за региона. Ако дейността им бъде прекратена, хиляди семейства ще останат без работа. Въпросният участък около с.Дивотино е една от най-богатите на качествени въглища части от находището. В нея работят повече от 2000 човека заедно с външните фирми на терен. Някой мисли ли каква би била съдбата на тези 2000 човека и какъв ще бъде животът на техните семейства, ако участъкът бъде затворен? Ние, в качеството си на техен работодател, сме длъжни да защитаваме техните права и да опазваме техните работни места и правим всичко по силите си, спазвайки закона.