Работим в отлично взаимодействие с Общината, заяви Богдан Богданов, кмет на Рударци

Работим в отлично взаимодействие с Общината, заяви Богдан Богданов, кмет на Рударци

Рударци безспорно е едно от най-хубавите пернишки села, известно с чистия въздух, минералната вода и близостта си до Национален парк Витоша, както и до София. Кмет на китното селище е младият Богдан Богданов, който споделя, че работата запълва целия му живот. За двата управленски мандата, в които той е управник на селото, той е успял да опознае добре проблемите на местните хора. Един от безспорните успехи, с които се гордее той е, че е успял да запази училището в Рударци, защото селище, в където няма школски звънец, е обречено, сградата е ремонтирана и приветлива както със съдействието на общинската управа, така и с помощта на родителите. В селото има и детска градина за най-малките. Сега школото участва с още един проект по програма ПУДОС.

За своето село Богдан Богданов споделя, че Рударци е интересно населено място, едно от най-хубавите населени места на Община Перник, тъй като е в непосредствена близост до столицата. Намира се на 15 км от София и на толкова от центъра на Перник. То се характеризира с голяма вилна зона. По постоянен адрес в село Рударци живеят 1 200 – 1 300 души, но постоянно живеят около 3 000. През летния сезон, който започва от месец май, може би идват около 10 000 души. Много хора, голям поток от туристи заради това, че село Рударци и село Кладница реално се явяват на входа на южната част на парк „Витоша“. Хубавият минерален басейн, който имаме в Рударци, е с капацитет около 2 000 души. Тук се намира и общинска почивна станция, така че всичко това привлича туристи и гости на селото и селото е едно от развиващите се населени места, разказва още кметът.

Това до голяма степен се дължи и на перфектното взаимодействие с общината. Той е доволен от помощта, която получава, въпреки, че самата община е в много затруднено финансово положение. Тази година приключва например реализирането на проекта на главен път Драгичево – хижа Селимица, който минава през Рударци. С реализирането на този проект нашето населено място ще придобие коренно различен облик.

Кметът отдава значение и на един изключителен ресурс, с който разполага селото – минералната вода. Той припомня, че от миналата година по разпореждане на Министерски съвет има възможност Община Перник да вземе за стопанисване тази вода. „Надявам се Община Перник да успее да направи най-изгодната сделка – дали ще е с някой частен инвеститор, дали ще е с емисии. Вариант е ако се докаже, че водата е годна за всекидневна употреба, да се пусне в чешмите на хората. Това предстои да го мислим тази година. И се надявам да вземем най-правилното решение и това природно богатство да доведе за още по-приятното усещане на  нашето село и да привлечем още хора” казва Богданов.

Той се радва и на възможностите на селото и в сферата на културата, образованието, спорта чрез различни инициативи.