На проведените консултации при областния управител, за състава на РИК – Перник, не бе постигнато съгласие за състава й

На проведените консултации при областния управител, за състава на РИК – Перник, не бе постигнато съгласие за състава й

Областният управител на Перник Ирена Соколова проведе консултации за определяне състава на Районна избирателна комисия за 14 многомандатен избирателен район – Пернишки за произвеждане на избори за членове на Европейския парламент от Република България, насрочени за 26 май 2019 г.
Присъстваха парламентарно представените партии и коалиции в 44-то Народно събрание – ПП ГЕРБ, коалиция „БСП за България“, ПП ДПС, коалиция „Обединени патриоти“, ПП “АТАКА”, НФСБ, ПП ВОЛЯ, както и партиите и коалициите, които имат избрани с техни кандидатски листи членове на Европейския парламент от Република България, но не са парламентарно представени – коалиция „Реформаторски блок“, коалиция „България без цензура“.
Съгласно Решение № 8-ЕП от 26.03.2019 на ЦИК, съставът на РИК – Перник ще се състои от 13 членове: председател, двама заместник-председатели и секретар, като се спазва съотношението между партиите и коалициите. 
Партиите и коалициите, които имат избрани членове на Европейския парламент, но не са парламентарно представени, имат право само на един член.
След проведените консултации не бе постигнато единодушно съгласие между участниците по отношение на избора на председател и секретар на РИК. 
В тази връзка и на основание чл. 60, ал. 6 от Изборния кодекс областният управител Ирена Соколова ще изпрати документите до Централната избирателна комисия, която да направи разпределението на членовете на РИК – Перник, което по закон следва да стане 50 дни преди изборния ден.