Замразяват добива на въглища край Дивотино след протест на жителите на селото

Замразяват добива на въглища край Дивотино след протест на жителите на селото

Преустановяват усвояването на нови площи за добив на въглища край пернишкото село Дивотино. Според решение на Министерството на енергетиката напредъкът на минните работи в земите, засегнати от дейността на участък I, хоризонт Север на рудник ОРО на Пернишкия въглищен басейн, трябва да се прекрати.

Предстои предписанието да бъде изпратено до фирмата концесионер „Мин индъстри“ до края на деня.

Заради създалото се напрежение сред местните жители от няколко пернишки села министърът на енергетиката Теменужка Петкова разговаря с представители на концесионера относно получено писмо от Общинската служба по земеделие – Перник, от което става ясно, че в момента службата извършва проверка във връзка с уреждането на статута на засегнатите от добива земи.

До произнасянето на компетентните органи по случая нови площи не трябва да бъдат засегнати, категорична е Петкова.

От „Мин индъстри“ информираха, че от общо 170 дка земеделски земи, концесионерът е закупил около 120 дка в съсобственост. Придобиването на останалата част е възпрепятствано от многото собственици на парцелите, част от които не могат да бъдат открити.

В ранните часове днес жителите на село Дивотино заявиха готвят протест заради ежедневното унищожаване на земеделските им земи.