Ирена Соколова с плакет за личното й отношение и оказана подкрепа на театъра през годините

Ирена Соколова с плакет за личното й отношение и оказана подкрепа на театъра през годините

Областният управител присъства на официалните тържества по повод 100 години от основаването на Общински драматичен театър “Боян Дановски” Перник.

На церемонията Ирена Соколова получи специален плакет от името на директора на културната институция Иво Горчев с благодарност към нея като един от ангажираните посредници помогнали за изграждане на новия театрален салон след големия пожар през 2004 г.

“Благодаря за това високо отличие, което получавам на днешния двоен празник – вашият 100-годишен юбилей и Международния ден на театъра. Пернишкият театър е наследник на богатство от опитност, професионалисти работили и продължаващи да работят тук, вярна публика. Пожелавам Ви да продължавате, чрез изразните средства и мизансцените си, да ни разсмивате, да ни провокирате, да ни задате въпроси, чийто отговори да търсим. Театърът и изкуството са вечни!”, сподели Соколова.

Тя от своя страна връчи плакет по повод тържественото честване.

Основите на изкуството на Мелпомена в миньорския град са положени през далечната 1919 г. с основаването на Работнически театър. Първият директор на театъра е Иван Пенчев, който го ръководи до 1921 г. 

Пиесата, с която се слага началото на пернишкия театър е “Златното руно” от Пшебишевски.

Театърът изживява своя златен век в периода 1977-1990 година под ръководството на тогавашния директор Георги Русев.

100 години по-късно празниците по повод юбилея започнаха в 17:00 ч. с дефиле на бивши театрали на пернишка сцена. На специална церемония бяха наградени видни личности оказали морална и материална подкрепа на културната институция.

Кулминацията на тържествата постави най-новото заглавие на театъра “Енергични хора” от Василий Шукшин.