Община Трън стартира записването за доставка на дърва за огрев за следващата зима

Община Трън стартира записването за доставка на дърва за огрев за следващата зима

Община Трън стартира кампанията по записване на местните жители за доставка на дърва за огрев за предстоящия отоплителен сезон 2019-2020 година. Това информираха от общинската управа.

За първи път тази година започва толкова рано записването за дърва в община Трън. Въпросът с по-ранното записване за доставка на дърва беше поставен от общинските съветници Десислав Банков и Олег Тодоров на провелата се сесия през декември 2018 г. Въпросът беше повдигнат с оглед на въвеждането на изискването за намаляване на замърсяването на въздуха от ползването на дърва. По тази причина се налага да се предлагат на хората сухи дърва, които по-малко замърсяват въздуха. Още тогава общинската управа пое ангажимент тази година да се създаде такава организация, която да позволи на хората да си осигурят отоплението за зимата още през пролетта или най-късно през лятото. Така ще горят само сухи дърва, което ще намали замърсяването на въздуха.

От общинската управа подчертаха, че записвания за дърва могат да направят жители с постоянен адрес на територията на община Трън. Списъците се изготвят в Община Трън след подаване на заявлението до кмета на Трън от 5 март.

Миналата година общинското предприятие „Трънска гора“ отчете, че за този отоплителен сезон е било продадено рекордно количество дърва- 10 154 пространствени кубични метра. Това количество, според кмета на Трън Цветислава Цветкова, надхвърля потребностите на трънчани. „Повече от ясно е, че част от дървата излиза извън общината, тъй като се предлагат на атрактивна цена. Тази порочна практика трябва да бъде преустановена”, заяви Цветкова. По тази причина общинската управа издаде заповед, с която през ноември беше преустановена доставката на дърва за огрев. На въпрос на общински съветници на сесия- ако някой трънчанин е останал без дърва и иска да си закупи, какво ще прави, кметът Цветкова отговори:”Ще направим изключение. Ние се познаваме трънчани, така че няма да е трудно да се разбере дали дървата са за собствени нужди или за продаване”.