За броени часове прибраха трио опасни крадци

За броени часове прибраха трио опасни крадци

При специализирана операция, проведена от служители на Главна дирекция „Национална полиция” и Областната дирекция на МВР в Перник, буквално за броени часове са задържани трима опасни взломаджии, вилнели из цяла България. На специален брифинг вчера, в който участваха прокурорът от Районна прокуратура Аделина Алексиева и директорът на ОД на МВР старши комисар Димитър Попов  изнесоха подробности за кражба, извършена от частен дом.  Задържани за наглото деяние са 45-годишният Б.П., три години по-младият И.Г. и 50-годишният С.В. Тримата са софиянци, но са вилнели из цяла България, уточниха вчера от полицията и прокуратурата. Те имат множество криминални деяния, осъждани са, а 45-годишният Б.П. и в момента има наложено наказание и е в условията на изпитателен срок по друга присъда. Познати са с незаконно проникване в чуждо жилище и незаконно отнемане на МПС.

Престъплението, за което в момента са в ареста, е извършено в нощта на 3-ти срещу 4-ти март, в пернишкото село Дивотино. От жилище в селото, в което е проникнато чрез отключване с техническо средство и от разбитите две каси са задигнати около 300 грама бижута. Стойността им предстои да бъде уточнена. Имотът е постоянно обитаван, но в момента на кражбата собствениците не са били вкъщи. Че са обрани те научили от органите на реда.

До ареста на престъпниците се е стигнало след проведено оперативно наблюдение, при което е станало видно как влизат и как излизат от обрания имот. Крадците са се придвижвали с автомобил. При процесуално-следствените действия в него са открити и иззети множество инструменти за взломяване и отключване, за рязане на метални каси. Открити са и вещите, обект на кражбата.

Прокурор Алексиева обясни, че е извършено досъдебно производство по чл.195 от НК. Оше на 5-ти март са събрани достатъчно доказателства за виновността на тримата, арестувани в района на село Мало Бучино. Крадците вече са привлечени в качеството им на обвиняеми. Под ръководството на Районна прокуратура наблюдаващият прокурор е преценил, че по отношение на тримата са налице достатъчно доказателства за привличането им под съдебна отговорност и с оглед на техните характеристични данни, справката им за съдимост и начинът на извършване на деянието е преценено, че ще бъде поискана от Районния съд в Перник най-тежката мярка за неотклонение «задържане под стража». Извършени са множество процесуално-следствени действия, събрани са множество доказателства, но и в момента продължава работата по случая. Днес ще бъдат гледани мерките зца неотклонение на тримата, уточни прокурор Алексиева.

До момента е изяснено, че самото престъпление е добре планирано, подготвени са много средства, а и самоличността на тримата говори, че съществува реална опасност да се укрият и да извършат други престъпления. Това налага те да останат в ареста. 

Оперативното наблюдение над наглите апаши и добрата съвместна работа на ГД „Национална полиция” и ОД на МВР в Перник е довело до бързото разбито разкриване на престъплението и ареста на престъпниците.