Ще бъде ли спасена сградата на най-старото пернишко училище?

Ще бъде ли спасена сградата на най-старото пернишко училище?

Проблемът със съдбата на най-старата училищна сграда в Перник, която до земетресението през 2012 година беше ползвана от Професионалната гимназия по облекло и  туризъм «Св.Иван Рилски», периодично се повдига на заседанията на пернишкия минипарламент. Припомняме, че тя бе една от постройките, които пострадаха изключително тежко от природното бедствия и реално стана неизползваема. Питомците на учебното заведение бяха настанени в сградата на Професионалната гимназия по минна промишленост «Христо Ботев» и започна търсене на решение на проблема. Комисия след комисия от експерти обследваше сградата. В крайна сметка стана ясно, че тя не може да бъде ремонтирана и укрепена така, че да стане реално използваема. Сложиха катинарите на вратите и някогашното школо опустя. Младежката шумотевица в една от емблематичните за града постройки заглъхна, тя бе превърната в склад, а дворът й стана паркинг. Всеки ден минаващите край старото школо перничани виждат и трупащите се боклуци от всякакво естество, а неотдавна на втория етаж на сградата избухна и пожар.

На последното заседание на пернишкия минипарламент общинският съветник Милан Миланов отново повдигна за обсъждане проблема, напомняйки, че става дума за една от най-старите сгради в Перник, която има своето историческо значение за няколко поколения перничани. Сградата се руши, напомни Миланов. Той изрази притеснението си, че едва ли е далече времето, в което бившето училище ще започне и да се разграбва. Това е сграда буквално в центъра на града, на метри от общинската и областната управа и би трябвало да има яснота за нейното бъдеще, категоричен е съветникът.

Отговор на питането му ще има на следващата сесия на Общински съвет Перник.

И докато той дойде, нека припомним някои факти, около съдбата на емблематичната за Перник като град постройка.

През 1903 година се появява минно училище, наречено „Свети Иван Рилски“. В него синовете и дъщерите на миньорите били занимавани от Ст.Захарков от с. Мирково, Пирдопско. Той водил четири слети класа с 48 ученици. През 1906 година за първи път в Перник се открива прогимназия. Сградите са нехигиенични и тъмни.

През 1925 година общината построява нова учебна сграда с 18 класни стаи, няколко кабинета и канцеларии, а през 1926 година е издигнат втори етаж на сградата. Oт 1927 година към училището се открива забавачница за деца от предучилищна възраст.

След като миналия век тогавашното Трето основно училище „Св.Иван Рилски”, след една от образователните реформи се слива с гимназия „Христо Смирненски“ в единно средно политехническо училище, в сградата се настанява тогавашния ТОХ. До разрушителното земетресние от 2012 година ръководството му бе положило много усилия за ремонти и благоустрояване на сградата.

Днешната разруха е обезкуражаваща. И недопустима. Време е не само да се пита и говори за евентуалното спасяване на сградата, а за реални действия, смятат перничани.