Съдбата на Профилакториума продължава да тъне в мъгла

Съдбата на Профилакториума продължава да тъне в мъгла

Съдбата на пернишкия Профилакториум продължава да тъне в мъгла. На последното заседание на местния минипарламент, в отговор на питане на съветника от групата на левицата Ерик Рангелов, кметът на общината д-р Вяра Церовска сподели, че има нова идея, целяща да се използва по-пълноценно здравното заведение. Там биха могли да се лекуват по линия на НЗОК пациенти с онкологични заболявания.

Колкото  до продажбата на стационара, градоначалникът информира Общинския съвет, че вече има проведени два разговора с шефа на НАП – на 13 и 21 декември м.г., чиято цел е била да бъде отменена продажбата на болницата. за да бъде отменена  заповедта за търг, която би довела и до продажбата на болницата от частен съдебен изпълнител. Какво точно и дали изобщо са се споразумели двете страни, засегнати от казуса, в крайна сметка не стана много ясно. Така съдбата на Профилакториума продължава да е неясна.

Кметът Церовска припомни, че се предвижда в здравното заведения да се изпълняват две нови социални услуги – грижа за хора с деменция и грижа за възрастни хора, които не могат да се обслужват сами. Градоначалникът поясни, че вече са водени разговори с РЗОК и за леченето на онкоболни. Засега обаче това са само добри намерения, свързни и с осигуряването на добри специалисти и естествено – добро заплащане, за да се съгласят те да работят в Перник. Общината също ще продължава да помага на болницата, каза Церовска. Всичко се прави за да може профилакториумът да се спаси от продажбаи да го има, тъй като той е изключително нужен на пациентите от региона..

Общинските съветници гласуваха 300 000 лева в бюджет 2019  за лечението на болни от региона.