Отмениха засега протеста в Драгичево

Отмениха засега протеста в Драгичево

Недоволството на хората в пернишкото село Драгичево се породи, след като от АПИ поставиха мантинела на магистралата, която принуждава шофьорите да обикалят километри, докато стигнат до пътя за София. „Искаме безопасен излаз към София. Няма значение дали ще бъде ляв завой, кръгово или надлез. Доскоро тук нямаше мантинела, която да пречи. Това е превантивен проект на АПИ, с която целят да обезопасят пътя. Мястото обаче не е обезопасено, дори вчера се случи катастрофа“, заявиха местни жители, уточнявайки, че проблемът датира от доста отдавна.

„Ремонтът, който беше направен миналата година, е изцяло по съществуващо трасе. Преди левият завой също беше забранен. Има двойна непрекъсната лента. Сега той е ограничен с мантинела“, каза инж. Иван Василев от АПИ.

Местните бяха организирали официален протест в неделя, за да бъдат чути и да се намери решение.

В последните дни на миналата седмица обаче стана ясно, че Инициативният комитет на жителите на Драгичево е взел решение да отмени протеста, обявен за 3 февруари. 

Решението за отмяна на протеста бе взето, след като представители на комитета и кмета на селото Виктор Викторов се срещнаха с инж. Дончо Атанасов и Иван Василев от АПИ.

Атанасов предложил идейният проект да бъде подготвен от проектант, запознат и работещ върху проблема на трасето Перник-София за реверсивно движение, като е определил едномесечен срок за приключване на подготовката на проекта. Очаква се също така да бъде проведена среща с всички хора от селото, на която Атанасов да отговори конкретно на техните въпроси.

На предварителното обсъждане двете страни са стигнали до решение, че оптималният вариант за жителите е поставяне на светофар с индуктивна рамка или камера. Ще бъдат положени усилията и северният изход към София да стане част от проекта за реверсивно движение.

От комитета отбелязват, че ще следят работата по решаване на проблема и засега остават в протестна готовност.