Дневен архив: 17/01/2021

143 години от Освобождението на Перник

Днес се навършват точно 143 години от Освобождението на Перник от турско робство. 17-ти януари се смята за датата на Освобождението- това показват данните от Държавния архив в Перник. От малкото оцелели документи става ясно, че тук е водила бойни действия четата, предвождана от Георги Чауша от село Боснек, уточняват от архива. Смята се още, че на 17-ти януари 1878г. ... Прочети още »

Станислав Владимиров: Кмет съм на Перник, имам ангажименти пред перничани!

Готви ли се кметът на Перник Станислав Владимиров наесен да се включи в битката да президентския пост? Това е клюкатата, която дни наред се върти в публичното пространство. Ето какво отговори градоначалникът: „Кмет съм на Перник, поел съм ангажименти пред перничани в предизборната си кампания! И ще ги изпълня! Всичко останало е несериозно и не заслужава да се коментира сериозно.“ ... Прочети още »

Млади перничани помагат на хора в нужда

Млади перничани подеха уникална инициатива, протягайки ръка за помощ на бедни и гладни. В щайга, монтирана на дърво, точно срещу подлеза при „Парк бар“ се оставят хранителни продукти за хора в нужда. Оставят ги добри хора, а инициативата стана възможна благодарение на младежите Мариана Георгиева и Дани Иванов. „Днес, когато отидох да оставя хранителни продукти, бях много приятно изненадана – ... Прочети още »

Общината с апел: алармирайте за хора без дом

В студените зимни дни перничани могат да подават сигнали за хора без дом, които да бъдат настанени във временния приют в кв. Калкас и да получат информация за процедурите за настаняване на телефон 0884677132, както и на горещия телефон на Община Перник 0889233383. Всяка зима в помещенията с капацитет до 10 лица ще бъдат настанявани хора, които няма къде да ... Прочети още »

Намалели са заразените с коронавирус в региона, установи РЗИ-Перник

 Заболелите от остри респираторни заболявания и грип през изминалата седмица са се увеличили, установи Регионалната здравна инспекция в Перник. Регистрираните болни през седмицата са 59, при 39 за предходната.  Заболеваемостта през този период е  81.66 %oo (при средна за страната 47.30 %oo . Намалели са заболелите от заразни заболявания. През седмицата са констатирани общо 121 заболели, при 135 за предходната. ... Прочети още »

ДФ”Земеделие” разпредели 70 милиона лева за хуманно отношение към свине и птици

 През 2021 г. общо 70 млн. лв. ще получат свиневъдите и птицевъдите по схемите за хуманно отношение, реши на свое заседание Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие“.  Одобреният финансов ресурс се разпределя по 35 млн. лв. за всяка от двете схеми – „Помощ за реализирането на доброволно поети ангажименти за хуманно отношение към птиците“ и „Помощ за реализирането на доброволно ... Прочети още »

Румен Петков изисква от СГП имената на прокурорите, водили и приключили разследването за снимките от спалнята на премиера

Председателят на ПП АБВ Румен Петков се обърна към Софийската градска прокуратура с настояване по ЗДОИ  да му бъдат предоставени имената на прокурорите, провели и прекратили разследването по случая със снимките и видеозаписите на Бойко Борисов от правителствената резиденция в Бояна. Аргументът е високата степен на обществен интерес. В писмото си до СГП Петков изисква също имената и професионалната квалификация ... Прочети още »

Производители на плодове и зеленчуци подават заявки за плащане

  До 15 февруари 2021 г. организациите на производители на плодове и зеленчуци, сключили договори за финансово подпомагане и изпълняващи одобрени оперативни програми, могат да подадат заявки за окончателно плащане в Областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие“ по място на регистрация. Необходимо е бенефициентите по схемата да приложат и документи, доказващи извършените разходи и дейности, в съответствие с Приложение № 10в ... Прочети още »