Дневен архив: 10/01/2021

Чистят високите и стръмни улици и пътищата от снега

Малко след 1,30 часа тази нощ започна почистването и обработката на стръмни, опасни участъци и основните пътни артерии на територията на Община Перник, съобщават от общинската управа. Най-проблемните участъци бяха обработени първи, за да се предотврати заледяване на настилката по високите улици. Прочети още »

Кметът на Перник: Случващото се в БСП вещае тежка катастрофа на изборите

Кметът на Перник Станислав Владимиров заяви, че винаги е получавал подкрепа от БСП, но имало атаки от лидерката на партията Корнелия Нинова. Коментарът му пред БНТ бе по повод напрежението в партията след изключването на Георги Гергов. Според Владимиров има критики към неговото управление от определени кръгове от БСП. Той заяви, че е поучил подкрепа от ръководството в Перник. „Много ... Прочети още »

Три изложби подредени в художествена галерия „Перник“

Три изложби са експонирани в залите на художествена галерия „Перник“, съобщи директорът на институцията Елена Темелкова. В най-голямата зала „Любен Гайдаров“ в Двореца на културата продължава изложбата „Портрет- хората от миналия век“. Произведенията са живопис и графика и са от фонда на галерията. Експозицита бе представена и виртуално поради затварянето на залите като част от противоепидемичните мерки. В галерия „Артсалон“ ... Прочети още »

Здравка Евтимова на корицата на образователно списание в Китай

Пернишката писателка Здравка Евтимова, която отдавна се радва на международно признае, е на корицата на китайското национално списание „Образование“, споделя писателката за „Площад Славейков“.  В броя от лятото на 2020 година е включена лекция по творческо писане на Евтимова, както и два нейни разказа. Броят, в който е представена българската писателка, е посветен на четенето и писането. Като цяло списанието ... Прочети още »

Над 13 пъти по-голям е притокът на вода в язовир „Студена” днес от разхода, започва изпускане на вода!

В резултат на падналите в последните дни валежи, обемът на язовир „Студена” се увеличи и днес януари достигна 23 198 600 куб.м.,  при капацитет 25 519 100 куб.м. Това информираха от „В и К”-Перник. От там поясниха, че притокът във водоема днес, е  7594 л/секунда, а разходът е 557 л/сек. Това означава, че притокът е  над 13 пъти по-голям от ... Прочети още »

25 са заразените с COVID-19 в пернишко за два дни

25 са общо новозаразените с коронавирус на територията на област Перник за два дни- 8 и 9 януари 2021 г по данни на Националната информационна система за борба с COVID-19. Добрата новина е, че на 9 януари са регистрирани в пернишко само 8 заразени с коронавирус. Добрата новина е, че натискът върху здравната система в област Перник определено отслабва, което ... Прочети още »

Свободните работни места в началото на 2021 година намаляха значително

След като в последната седмица от изминалата 2020 предлаганите от Бюрото по труда в Перник свободни работни места намаляха значително, то през първата седмица от новата година те намаляха с още 26 и станаха 33. За съжаление  намаляха и предлаганите свободни места за безработни висшисти с още 5 и останаха 7.   През седмицата на трудовия пазар в Перник се търсеха: минен инженер, ... Прочети още »

355 места за курсанти са обявени във висшите военни училища за учебната 2021/2022 година

За 355 места за курсанти в трите висши военни училища могат да кандидатстват желаещите през настоящата година. Със заповед на министъра на отбраната от 5 януари 2021 г. е заявен броят места за прием на курсанти и военнослужещи във висшите военни училища за учебната 2021/2022 година. В Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски“ са обявени общо 231 места за прием ... Прочети още »