Месечен архив: януари 2021

Продължава разчистването на срутището на АМ „Струма“

Движението между 7-ми и 9-и км от магистралата временно беше изцяло спряно  В събота, през деня, временно бяха затворени и двете платна за движение. Към обяд днес  трафикът се осъществяваше двупосочно в платното в посока София. „Движението в дясната лента в посока Перник е спряно. Автомобилите, които се движат от Перник към София, преминават през Мало Бучино и Владая”, заяви ... Прочети още »

Шефът на ВиК отчете свършеното през 2020-та

През 2020 г. беше извършена реконструкция на водопроводната мрежа на град Перник, в следствие на което разходът на питейна вода се намали от 710 на 520 л/сек. Общината беше изправена през безпрецедентна водна криза и режим на водоподаването. С намесата на правителството и лично на премиера Бойко Борисов, в спешни срокове, беше изградена аварийна връзка със София, с което режимът ... Прочети още »

Кметът на Драгичево с нова благородна инициатива

Кметът на пернишкото село Драгичево Виктор Викторов се е заел с поредната си благотворителна кауза. Този път на специален търг, който ще се проведе във Фейсбук на 13 февруари (събота), ще можете да се сдобиете с една от многото спортни реликви, които ще може да бъдат закупени. Сред артикулите може да се забележат фланелка на националния отбор на Бразилия с ... Прочети още »

Общински съветник от БСП за спора около Мемориала

За историята и политиката с любов – така е нарекла своя пост във фейсбук мрежата – Милена Милошева – Андонова, общински съветник от БСП, свързан с дебата около съдбата на Мемориала. „Мината Перник е черният бисер на хубавата българска земя. Тя е благодатен извор, от който свещеният труд на българския работник, подпомогнат от гения на родната техника, черпи ежечасно богатства, ... Прочети още »

Разследват смъртта на куче в Кладница

Служители от пернишкото Второ районно управление на МВР  разследват причините за смъртта на куче. Сигнал за простреляно четириного е подаден в четвъртък, около 11, 40 часа, на телефон 112. Жител на пернишкото село Кладница уведомил органите на реда, че пред къща в селото има починало куче. Полицаи и ветеринарен лекар констатирали смъртта. Животно е иззето за аутопсия. Започнато е досъдебно ... Прочети още »

Нов младежки център ще има в Перник

През 2020 г. Община Перник бе една от четирите общини в цяла България, които получиха финансиране за изграждане на младежки центрове по Програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“, изпълнявана от Министерството на образованието и науката с подкрепата на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г. През тази седмица се проведе онлайн среща на ... Прочети още »

Тестове за ковид в училищата в Пернишко, трима с положителни проби

Трима души от училищния персонал в Перник са дали положителна проба за COVID-19 след безплатно и доброволно тестване с антигенни тестове,съобщи началникът на Регионалното уравление по образование Ваня Коконова. През безплатно, доброволно тестване с антигенни тестове са преминали общо 200 човека. Двама от непедагогическия персонал и един педагог са с положителни проби. „Педагогът всъщност е със симптоми преди да започне ... Прочети още »

22 са новорегистрираните заразени с коронавирус в пернишко за два дни

22-ма са новорегистрираните заразени с коронавирус на територията на област Перник за 29 и 30 януари, по  данни на Националната информационна система за борба с COVID-19 .  349 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция в страната за 30 януари. 222 от тях са установени с РCR тестове, а 127 – с антигенни. 4 532 са общо тестовете, направени през изминалото денонощие. ... Прочети още »

В Трън възобновяват традицията в духа на Сурва!

По инициатива на Стефка Бонева и Галина Илиева и с пълната подкрепа на Община Трън в лицето на кмета Цветислава Цветкова и НЧ „Гюрга Пинджурова- 1985 г”, на 30 януари бе поставено началото на възобновяването на маскарадните игри в трънско.Тези игри са част от българската маскарадна обредност, която има хилядолетна традиция, съхранявайки българския дух. Затова организаторите нарекоха празника „Да възобновим ... Прочети още »

Край на отсрочките за паспорти на сградите, предвиждат се глоби!

Интервю с Лилия Чолакова- председател на Асоциацията на дружествата, управляващи етажна собственост Лилия Чолакова е председател на Асоциацията на дружествата, управляващи етажна собственост (АДУЕС). Тя е учредена от фирми на професионални домоуправители. От АДУЕС предупреждават от години, че през 2022 година всички стари сгради, които нямат технически паспорти, трябва да си изготвят такива. Решението е част от общоевропейския регламент, който ... Прочети още »