Дневен архив: 05/10/2020

Общинско предприятие ”Трънска гора” увеличи горския си фонд с още над 619 декара

Местният законодателен орган на  Трън разреши на последното си заседание миналата седмица,  82 поземлени имота с начин на трайно ползване: пасище, ливада; гори и храсти; ливада и други с обща площ от 619. 689 дка, собственост на Община Трън, да променят  предназначението. От земеделски земи, общинска собственост, тези имоти стават горски територии, общинска собственост. В докладната си до Общинският съвет, ... Прочети още »

Любопитната история на един старинен сувенир в пернишкия музей

През 2004 г. в Регионален исторически музей – Перник е донесен силно обгорял и деформиран до неузнаваемост бронзов предмет, открит случайно при изкопни работи в землището на с. Прибой, Радомирско. Изглежда като многократно прегънат къс ламарина и наподобява безформена „топка“. Тъмнозелената патина на метала и здраво полепналите по него въгленчета подсказваха, че той най-вероятно датира от по-стари времена. Благодарение на ... Прочети още »

Певици от „Граовче” лауреати на Световен шампионат по фолклор

Пет пернишки момичета са лауреати на Световния онлайн шампионат по фолклор, съобщи техният ръководител Мариана Янкулова.Това са солистките Полина и Рая Михайлови, Мирела Пламенова, Ванеса Стоянова и Елена Бойкова. Те са част от народния хор към Детско-юношеския фолклорен ансамбъл /ДЮФА/ „Граовче“ в Обединения детски комплекс в Перник.Певиците от ДЮФА „Граовче“ и народен хор „Граовки“ са абсолютни европейски шампиони в провелия ... Прочети още »

Още две гимназии се включват в дуалната форма на обучение като партньори на ЧЕЗ

Ученици от две професионални гимназии в гр. Перник се включват в програмата по дуално обучение като партньори на ЧЕЗ. Възможност едновременно да учат и да работят в „ЧЕЗ Разпределение България“ АД през тази година ще имат шестима ученици от 11 клас на ПГТС „Арх. Йордан Миланов“, както и двама ученици от 11 клас на ТПГ „Мария Кюри“. Обучението си по ... Прочети още »

Днес започва ремонтът на 12 км в платното за Бургас на автомагистрала „Тракия“ след пътен възел „Белозем“ до п.в. „Оризово“

На 5 октомври започва ремонтът на първите 12 км от автомагистрала „Тракия“ в платното за Бургас от общо 52 км, които ще бъдат обновени поетапно. Участъкът, който ще се ремонтира, е от 156-ти км, след пътен възел „Белозем“, до 168-ми км преди пътен възел „Оризово“. По време на строителните дейности трафикът ще се осъществява двупосочно в платното за София, като ... Прочети още »