Дневен архив: 11/09/2020

Още един случай на болен от сифилис в Перник установи РЗИ!

За втори път от началото на тази година Регионалната здравна инспекция констатира болен от сифилис в Перник. С това болните в областния град от началото на годината стават трима. Почти наполовина са намалели заболелите от остри респираторни заболявания в региона през изминалата седмица, установи РЗИ. Констатираните болни са 5, при 9 за предходната седмица.  Заболеваемостта през този период е 6,84 ... Прочети още »

Районна прокуратура Перник наложи „задържане под стража” на трафикант на мигранти, заловен в трънско

  По искане на наблюдаващия прокурор в Районна прокуратура – Перник съдът е наложил мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Р.С., привлечен към наказателна отговорност за извършено от него престъпление по чл. 280, ал. 2 от НК.  Досъдебното производство по случая е започнало след като по обед на 06.09.2020 г., в района на село Проданча, община Трън, е  направен опит за незаконно ... Прочети още »

Общинският съвет в Трън разреши издаването на Запис на заповед за стартиране на проекта за рехабилитация на депото за твърди битови отпадъци

Общинският съвет в Трън упълномощи кмета, на провелата се миналата седмица сесия, да подпише Запис на заповед  в полза на ДФ „Земеделие” в размер на 32 653,23 лв. Този документ е необходим за обезпечаване на 100 % от заявения размер на авансово плащане по договора, подписан на  05.08.2020г. между Община Трън и Министерството на околната среда и водите за предоставяне ... Прочети още »

Осъвременяването на пенсиите се извършва вече служебно

Възможността за преизчисляване на пенсиите за трудова дейност е регламентирана в Кодекса за социално осигуряване (КСО). Това информираха от Националния осигурителен институт/НОИ/. Тъй като осъвременяването на пенсиите с определен по чл. 100 от кодекса коефициент се извършва служебно, не е необходимо хората да подават заявления до съответното териториално поделение на НОИ. Съгласно чл. 102, ал. 1 от КСО лицата, на ... Прочети още »

Останаха ли още въпроси и неясноти за фирмите, които трябва да преминат на свободния пазар на електрическа енергия?

От няколко месеца в обществеността усилено се коментира промяната в Закона за енергетиката, с която считано от1 октомври всички фирми, които потребяват електрическа енергия, трябва да преминат към свободния пазар. По-големите търговци в бранша провеждат разяснителни кампании, чрез които обяснят на потребителите какво им предстои и какво следва да предприемат. От тях се открояват няколко по-големи компании, които са по-активни ... Прочети още »

За три часа през нощта на 11-ти и 13-ти септември се ограничава преминаването в тръбата за Варна на тунел „Витиня“ на АМ „Хемус“

  От 0:30 ч. до 3:30 ч. на 11 септември /петък/ и на 13 септември /неделя/ ще бъде ограничено в двете посоки преминаването в тръбата за Варна на  тунел „Витиня“ на АМ „Хемус“. За да не се затруднява трафикът, през нощта ще се извършват ремонтно-възстановителни работи в съоръжението. По време на ремонтните дейности трафикът ще преминава по обходен маршрут по ... Прочети още »