Дневен архив: 10/08/2020

Предложените промени в Закона за енергетиката могат да доведат до високи сметки за парното и пълен правен хаос, алармират от АТДБ

 От името на Асоциацията на топлофикационните дружества в България изразяваме категорично несъгласие с предложенията, направени в законопроекта за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, внесен от група народни представители. Предложените промени, внесени в Народното събрание на Р България гласят, че ако човек желае да прекрати ползването на отопление и/или  горещо водоснабдяване, то това да става само с едностранна писмена ... Прочети още »

Аварии оставиха без вода днес стотици жители на пернишка област

Аварии и подмяна на водопроводи станаха причина за нарушеното водоснабдяване в някои райони на областта, информираха от „В и К”. Без вода са днес жителите на улиците ” Р.Димитров“ и“Ставропол“ в кв.”Проучване”. В кв. „Байкушева махала”  външна фирма извършва ремонтни дейности,  поради което в района днес е нарушено водоподаването до отстраняване на авариите. Без вода днес останаха и жителите на ... Прочети още »

Още 4-ма положителни на коронавирус са регистрирани в пернишко

4 нови положителни случаи на коронавирус са регистрирани на територията на област Перник, за периода 07-09.08.2020 г. по данни от Националната информационна система за борба с COVID-19. Става въпрос за жена на 27 г. и сина ѝ на 2 г. от  Радомир; софийски жител – мъж на 69 г., който ще прекара карантината си в с. Извор и жена на ... Прочети още »

126 ловци са проверени в съботния и неделен ден в региона от служители на ОДМВР – Перник.

В контрола, осъществен във връзка с открития ловен сезон, са участвали и представители на ловно-рибарските дружества в региона, и служители на Регионална дирекция по горите – Кюстендил. Нарушения не са открити. Всички ловци са били с изрядно оръжие, инструктирани и спазващи всички мерките за безопасност, включително и противоепидемичните. Прочети още »

Шест бързи производства са започнати през почивните дни в пернишко

 С 2,60 промила алкохол в издишания въздух е управлявал автомобила си марка „Ауди“ 66-годишен перничанин. Мъжът бил проверен на 7 август вечерта, на ул. „Бяла Слатина“ в областния град. Отказал кръвна проба за химичен анализ и е задържан за 24 ч. с полицейска мярка.  Отново на 7 август в с. Рударци е проверен лек автомобил „БМВ“, собственост и управляван от ... Прочети още »

На 22 произшествия са реагирали пернишките огнеборци през почивните дни

През почивните дни огнеборците и спасителите от региона са гасили три пожара с материални загуби, три в сухи треви и отпадъци, 15 аварийно-спасителни дейности и едно лъжливо повикване.  Отводнявани са пътните платна в района на Автогарата в Перник, на ул. „Рила“ №1 в областния град и на пътен възел „Марина бара“. Отстранявани са паднали дървета на пътните платна в пернишките ... Прочети още »

Приключи жътвата на есенния ечемик в пернишко, при среден добив от декар 385 килограма

Приключи жътвата на есенния ечемик в областта, информираха от Областна дирекция „Земеделие” в Перник. От ожънатите общо 976 дка стопаните в региона са получили 3 754 т зърно при 385 кг среден добив от декар, който е по-висок от миналогодишния. Най- добра реколта от есенния ечемик тази година получиха земеделците от Радомир. Те засяха най-много площи с тази култура- 740 дка. ... Прочети още »

Бюрото по труда търси работници в производство на шоколадови изделия, учители

Втора поредна седмица предлаганите от Бюрото по труда в Перник свободни работни места нарастват, като през изминалата седмица те се увеличиха с още 7 и достигнаха 144. Добрата новина е, че са се увеличили и свободните места за безработни висшисти с още  18 и  станаха 35, като от тях 22 са за учители.  През изминалата седмица остана актуална офертата за работа ... Прочети още »

От 11 август животновъди и пчелари кандидатстват по de minimis

 Животновъдите и пчеларите могат да кандидатстват за финансово подпомагане по de minimis от 11 до 24 август 2020 г. в областните дирекции на ДФ „Земеделие“.  Предвиденият бюджет по помощта de minimis за фермери, отглеждащи крави, юници, биволи, овце-майки и кози-майки, е 25 660 000 лв. На финансиране подлежат стопани, получили подпомагане по схемите за обвързано подпомагане за животни за Кампания ... Прочети още »

Над 19 милиона лева получават производители на плодове, зеленчуци, винени лозя и маслодайна роза

 Управителният съвет на ДФ „Земеделие” разпредели 19 363 000 млн. лв. по помощта de minimis за земеделски стопани отглеждащи плодове и зеленчуци, винени лозя и маслодайна роза, както и на земеделски стопани с пропаднали площи (плодове и зеленчуци) под 100%. Подпомагането се отпуска на производители за покриване на загуби заради сушата и като облекчение заради пандемията от коронавирус (COVID-19).  Ставките ... Прочети още »