Дневен архив: 04/08/2020

Паметникът на чехословашките парашутисти край Гълъбник – с осветление и модерна визия

С осветление и нова, по-модерна визия ще бъде паметникът на чехословашките парашутисти, трагично загинали край радомирското село Гълъбник. Мястото край монумента ще бъде облагородено и на него ще бъдат засадени дръвчета. За това се договориха кметът на Радомир Пламен Алексиев и посланиците на Чехия и Словакия у нас, съответно Лукаш Кауцки и Мануел Корчек. Дипломатите бяха днес на работно посещение ... Прочети още »

Притокът в язовир „Студена” днес е над четири пъти по-малък от разхода

От „В и К” Перник информират че днес обемът на язовир „Студена” е  21 361 300 куб.м. Притокът във водоема е  98 л/сек., а разходът – 435 л/сек. Това означава, че притокът във водоема е над 4 пъти по-малък от разхода. От дружеството поясняват, че в  последните седмици разходът на вода от язовир „Студена“ е намалял с около 100л/сек и ... Прочети още »

Поредна порция пияни пред Темида

Нови трима водачи отиват на съд за шофиране на автомобили след употреба на алкохол. На 4 юни на пътя в посока към село Люлин, е проверен лек автомобил „Форд Фиеста“, управляван от 69-годишен дивотинец. При изпробването му с техническо средство за алкохол са отчетени 1,85 промила в издишания въздух. Съзнавайки, че е нарушил закона, той отказал кръвна проба за химичен ... Прочети още »

Затвор и солена глоба грозят нарушила карантината перничанка

42-годишна перничанка ще бъде изпратена на съд за неспазване на задължителната карантина. На 7 юли тази година, служители от Второ районно управление на МВР проверили 42-годишна жена, която била пред голям магазин в пернишкия квартал „Изток“. Органите на реда установили, че е поставена под задължителна карантина от РЗИ във връзка с пандемията от коронавирус, която нашенката трябва да изтърпява на ... Прочети още »

За по-малко от 24 часа пипнаха наглеците, ограбили старица в Чуковец

За по-малко от 24 часа са установени и задържани извършителите на грабеж над възрастна жена в Пернишко Наложена им е прокурорска мярка за срок до 72 часа. Двама братя на 29 и 24 години са арестувани и привлечени като обвиняеми за извършен грабеж над 82-годишна жена. Данните бяха съобщени вчера на специална пресконференция в сградата на Областната дирекция на МВР ... Прочети още »

Ремонт на Главен клон 2 налага отново част от жителите на община Перник да се водоснабдяват от язовир Бели Искър

От 3 август се преустановява водоподаването по Главен клон две, заради планувани ремонтни дейности по него. Подаването за кв. „Изток“, кв. „Мошино“, кв. „Тева“ и селата Голямо Бучино и Люлин ще се осъществява от довеждащия водопровод от с. Мало Бучино. Това водоподаване ще продължи в рамките на тридесет дни до приключване на ремонтните дейности на водопровода. Това информират от „В ... Прочети още »

Кредити за над 500 000 лева получиха пчеларите по Националната програма по пчеларство

 Държавен фонд „Земеделие“ одобри всички подадени заявления за кредити от кандидатите с одобрени проекти по Националната програма по пчеларство (НПП). Финансиране получават 125 бенефициенти, които ще реализират проектите си чрез кредит. Отпуснатите средства са в размер на 523 000 лева.  Възможността за кредитиране позволява на пчеларите да получат предварително финансов ресурс за реализиране на одобрените им проекти по мерки А, Б, ... Прочети още »