Месечен архив: август 2020

Перник отново ще е домакин на тридневни състезания по ориентиране

Перник отново ще е домакин на тридневни сътезания по ориентиране, които ще се проведат на 5, 6 и 7 септември.  За втори път малчугани от цялата страна на възраст между 10 и 16 години ще премерят сили с карта и компас в района на крепостта „Кракра”. Надпреварата започва в 15 ч. на 5 септември, а на следващата сутрин малките състезатели ... Прочети още »

На 1-ви септември стартира преброяването на земеделските стопанства в региона

От 1-ви септември 2020 г., вторник, започва преброяването на земеделските стопанства в страната. Анкетирането ще продължи до 18 декември и ще се проведе на два етапа. Първият ще обхване периода до 18 септември и ще се извършва онлайн, чрез предоставяне на данни от земеделските стопани с помощта на уеб-базирано приложение и попълване на електронен въпросник. Това информираха от Областна дирекция ... Прочети още »

Родственик на Гюрга Пинджурова ще развъжда магарета в Трънско

Родственик на народната певица Гюрга Пинджурова възстановява развъждането на магарета в Трънско. Д-р Николай Николов произхожда от стара трънска фамилия – Бреановата, заселила се в пограничния край около 1680 – 1700 г. Ветеринарят, чиято баба е първа братовчедка на популярната изпълнителка, отглежда десет магарета в наследствено имение в местността „Китка“ над Трън. Докторът е категоричен, че в съвременния свят любимото ... Прочети още »

Издателство „Тангра Таннакра“ дари над 500 тома за Фестивала на книгата

Над 500 тома историческа, научно-изследователска и популярна литература бе дарена от издателство „Тангра Таннакра“ за благотворителния Фестивал на книгата, организиран от Община Перник и Фондация „Богданова и Данаилова“. Дарението включва още енциклопедии, албуми и сборници, както и пътеводители на някои от най-популярните туристически райони в България. Част от книгите на са преведени на английски, немски, френски и руски език. До ... Прочети още »

Браво Перник и София! Доброто е живо!

След инициативата в подкрепа на малката Ивайла, Надежда Димова написа трогателни редове в социалната мрежа: „Браво Перник и гости от София! На съботното парти-базар в парка, което се състоя в помощ на Ивайла сме събрали сумата от 1515 лева! Към тях прибавяме дарени пари от медицинските специалисти, които имаха палатки пред МЗ в размер на 147 лв. Общата сума за ... Прочети още »

Добри сърца! Кмет и председател на ОбС помагат на страдалец

Кметът на Перник Станислав Владимиров и председателят на общинския съвет на БСП в Радомир Светослав Кирилов се включват в кампанията по набиране на средства за животоспасяващо лечение на млад мъж от радомирското село Дрен. Добрата вест в социалната мрежа дойде от народния представител от БСП Евдокия Асенова. Димитър Борчев  е на 29 години и е диагностициран с тежката диагноза мозъчен ... Прочети още »

95% от площите с пшеница в региона са вече ожънати, при среден добив от декар 354 килограма

Жътвата на пшеницата в област Перник е към своя край. Това информираха от Областна дирекция „Земеделие”.. До момента от засетите в региона 15 311 дка, са ожънати 13 605 дка, което означава 95% от площите. С най-бързи темпове върви жътвата в Радомир, където традиционно се сеят най-много площи с пшеница. От засетите в общината 7 860 дка, вече е прибрана реколтата от 7 720 ... Прочети още »

Бюрото по труда в Перник търси учители, сезонни работници в земеделието, монтажници на електронни елементи за Чехия

Втора поредна седмица  предлаганите от Бюрото по труда в Перник свободни работни места се увеличават, като през тази седмица те нараснаха значително- с 98 и станаха 199. Предлаганите свободни места за безработни висшисти, обаче намаляха с 2 и станаха 36, като от тях 25 са за учители. През седмицата се появи оферта за работа на монтажници на електронни елементи за ... Прочети още »

НСТС проведе извънредно онлайн заседание

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) проведе извънредно онлайн заседание, свикано от заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика и министър на туризма Марияна Николова.  В първа точка от дневния ред на извънредното заседание на НСТС правителството и социалните партньори обсъдиха Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2020 г., внесен ... Прочети още »

Общинският съвет в Перник прие корекцията на поименния списък на капиталовите разходи

Пернишките общинските съветници  гласуваха и приеха корекция на поименния списък на капиталовите разходи за годината. От предвидените 58  201 998лв. сумата се променя на 57 163 076лв. Оказало се, че заложените ремонти са се осъществили с по-малко средства от предвиденото. За други обекти пък е необходимо дофинансиране за тяхното качествено изпълнение. Например, изграждане на подпорни стени на ул. „Луганск“ излезли ... Прочети още »