Дневен архив: 31/05/2020

Преасфалтират пътен възел „Марина бара“

Агенция „Пътна инфраструктура“ извършва ремонтни дейности по настилката на пътен възел „Марина бара“. В момента се фрезова съществуващата настилка и се полага нов пласт асфалт по входната артерия от гр. Радомир. През идната седмица предстои същото да се направи и по изходните отбивки за София и Радомир. След приключване на ремонтните работи целият пътен възел ще придобие нов облик. Прочети още »

Фондация ADRA помогна на перничани в нужда

Фондация ADRA – България дари 100 пакета с храни от първа необходимост, които да бъдат раздадени на най-нуждаещите се жители на Перник. От страна на общината дарението бе прието от директора на дирекция „Хуманитарни дейности“ д-р Татяна Вангелова, която сърдечно благодари на дарителите. Директорът на фондацията Мариан Димитров обясни, че това няма да е единственото дарение за Перник. „Контактите ни ... Прочети още »

„Ръка, която дава, не обеднява“

„Ръка,  която дава, не обеднява!“ Тази максима припомня кметът на най-голямото пернишко село Драгичево Виктор Викторов по повод последното дарение, получено тук. То е на Фондация АДРА България, която за  пореден път дари храни от първа необходимост за хора в нужда от Драгичево.  Кметът споделя, че с помощта на доброволци, са били раздадени 16 пакета с храни, осигурени от директора ... Прочети още »

„Пчелина“ е първият у нас язовир с режим „Хвани- пусни“

Язовир „Пчелина“ е обявен  за първия див язовир в страната, в който ще се прилага режим на ловене от типа „Хвани- пусни.“ При улов, рибарите ще трябва да връщат всяка една риба във водата, като няма да имат право да задържат дори единични бройки. Решението е взето със Заповед на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева и Изпълнителната ... Прочети още »

Над 8 000 декара със слънчоглед са засети до сега в региона

На приключване е сеитбата на маслодайния слънчоглед в пернишка област, информираха от Областна дирекция „Земеделие”. Към 29 май са засети общо 8 272.3 дка с тази култура. Най-много площи със слънчоглед тази година са засели земеделските производители от Радомир- 3 520 дка. След тях се нареждат земеделците от общините: Брезник- 2 600 дка, Перник- 1 324 дка, Земен- 305 дка, Трън- 303.3 дка, и ... Прочети още »

Окръжна прокуратура–Перник е внесла обвинение срещу шофьор, извършил ПТП

 Обвиняемият Д.Г., на 55 години   е правоспособен водач и е наказван многократно по административен ред за извършени нарушения на правилата за движение по пътищата. От 2017 г. мъжът работел като шофьор, управлявал товарни автомобили с по-малка товароносимост.  На 24.06.2018 г. Д.Г. изпълнявал курс от гр. Враца към Северна Македония. Около 19:30 ч. той навлязъл на територията на гр. Радомир с управляваното от него МПС. ... Прочети още »

Е-винетка и тол могат да се плащат и с карта за гориво на UTA

 Притежателите на карта за гориво на UTA могат да купуват с нея е-винетка и маршрутна карта чрез каналите за продажба на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Досега шофьорите можеха да използват банкови карти или карти за гориво на „Шел България“ ЕАД, както и да плащат пътни такси в брой.  Агенция „Пътна инфраструктура“ сключи договор с германското дружество UTA през месец март, ... Прочети още »

За какво можем да получим добавка към пенсията?

Пенсионерите могат да получат няколко вида добавки към пенсиите си. Вижте кои са те и какъв е техният размер. 1. Добавка за чужда помощ (чл. 103 от КСО). Пенсионерите с трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане над 90 на сто, които постоянно се нуждаят от чужда помощ, получават към определената им пенсия добавка в размер 75 на сто от ... Прочети още »

Здравният министър издаде заповед, с която отпадат част от мерките, въведени заради COVID-19

Министърът на здравеопазването издаде заповед, с която отпадат част от мерките, въведени заради COVID-19. Съгласно заповедта се разрешават културно-развлекателни мероприятия (театри, концерти, сценични прояви, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство, както и занимални от юридически и физически лица и други), при заетост на местата до 30 % от общия им капацитет на закрито и до 50% от общия им ... Прочети още »