Дневен архив: 17/05/2020

ФК „Миньор“ влиза в Б-групата

ФК Миньор – Перник влиза в Б група. На днешно заседание на БФС е преразгледано решението за бараж между Миньор и Септември. Взето е решение пернишкия футболен клуб да бъде включен във Втора лига на футболното първенство на база досегашното класиране. Новината бе съобщена на кмета на община Перник Станислав Владимиров от централата на БФС. Той от своя страна обясни, ... Прочети още »

Прототипът на прословутата „пернишка печка“ създаден в някогашното село Мошино

Днешният пернишки квартал Мошино, всъщност е едно от най-старите селища, които сега попадат в границите на община Перник. Предполага се, че се е обособило през 14 век и носи името на основателя си. Ядрото на селото е било разположено до р. Струма, най-вероятно в м. Егречището. Землището му е граничело със селата Перник, Калкас, Църква (Черква), Кралев дол и Райлово. ... Прочети още »

Ретро намигване за абитуриентския бал

По повод Международния ден на музеите, Регионален исторически музей – Перник организира изложба „Абитуриентският бал – едно ретро намигване…“. Изложбата ще бъде открита днс, 18 май 2020 г., от 10:00 ч. в градинката пред Минна дирекция. На 18 май 1978 г. за първи път се чества Международният ден на музеите. Решението за това е взето през 1977 г. в Москва ... Прочети още »

Историческият музей отвори за посетители

С отмяната на извънредното положение се възобновяват посещенията в Регионален исторически музей–Перник, Подземен минен музей и Средновековната крепост Перник, съобщават от РИМ- Перник. Остават в сила всички противоепидемични мерки и изисквания за социална дистанция при посещение на музейните обекти: • Задължително носене на маски. • Спазване на социална дистанция не по-малко от 1,5 м. • Еднопосочно движение на посетителите по ... Прочети още »