Дневен архив: 07/05/2020

„Топлофикация Перник“е уведомила РИОСВ, че няма признаци за свлачище на сгуроотвал „7-ми септември“

 На дигите на сгуроотвал „7-ми септември“ не са установени признаци и белези, характерни за развитие на свлачищни процеси. Това е написано в доклад на „Топлофикация-Перник“ АД до Регионалната инспекция по околната среда и водите-Перник, който е изготвен от дружеството във връзка с предписания на екоинспекцията от 19.11-2019 г. Дружеството е представило на РИОСВ Перник доклад от 04.12.2019 г. за извършена ... Прочети още »

Ново земетресение люшна Пловдив! Няма данни за нанесени материални щети или ранени хора

Ново земетресение разтърси Пловдив. Трусът е бил с магнитуд 3 по скалата на Рихтер. Това показва справка в Европейския сеизмологичен център (ЕСЦ).   Данните от сайта показват, че трусът е регистриран в 17:09 часа по източноевропейското лятно часово време, което ще рече 20:09 българско време. Епицентърът е бил на 12 километра от Пловдив и на 136 от София. За разлика от ... Прочети още »

Пиян шофьор потроши 75-годишен колега

75-годишен шофьор на лек автомобил е пострадал при пътнотранспортно произшествие. Инцидентът е станал  около 14, 45 часа в района на радомирското село Друган. Лек автомобил „Мерцедес“, управляван от 46-годишен столичанин се блъснал в движещия се в насрещното платно „Форд Ескорт“ с водач 75-годишен от село Дрен. Пострадал е шофьорът на форда, който е настанен в МБАЛ „Р. Ангелова“ в Перник ... Прочети още »

Драгичево на бунт заради безводие

Поредица от аварии оставиха Драгичево без водоподаване навръх Гергьовден. Това стана причина жителите на пернишкото село да се разбунят, тъй като за пореден път авария ги оставя без вода по празниците. Драгичевци настояват за смяна и адекватна поддръжка на водопровода. Кметът на селото Виктор Викторов и съселяните му поясниха, че аварията е възникнала в последния ден на април и уж ... Прочети още »

Осем нови видеокамери работят вече в Перник

Осем нови камери за денонощно видеонаблюдение работят от днес в Перник. Няколко дни след създаването на контролният център в община Перник обхватът му вече е разширен. Новите камери са поставени на възлови места в града – при новата отбивка на пътен възел „Марина бара“, Общински младежки дом, отбивката за село Дивотино в кв. „Проучване“, която следи за трафика, идващ и ... Прочети още »

Прокуратурата с разследване във връзка със скъсаната дига

Районна прокуратура – Пeрник започва разследване във връзка със скъсаната дига на шламохранилището. След постъпването на сигнала за аварията, административните ръководители на окръжната и районната прокуратури в Перник са се отправили към местопроизшествието. На мястото на инцидента е пристигнал и дежурен екип от следователи от Националната следствена служба, за да извършат оглед. Досъдебното производство ще бъде взето на специален надзор ... Прочети още »

Министър Маринов: Опасността за населението от скъсаната дига на шламогранилището е избегната

„Първата ни задача бе да обезопасим района на аварията. Благодарение на своевременната реакция на местната и държавната власт ситуацията е овладяна и към момента дигата е поправена“, съобщи министър Младен Маринов, който заедно с колегите си – министрите на икономиката и на околната среда и водите, пристигнаха днес сутринта в Перник, веднага след получения сигнал за пробив в шламохранилище „Седми ... Прочети още »

Ще укрепват бреговете на шламохранилището

Скъсаната дига на шламохранилището в кв. „Калкас“ вече е укрепена и запушена. Това информираха от пресцентъра на областната управа. На мястото на аварията е бил и областният управител  на Перник Емил Костадинов . Според областния управител няма опасност за хората, живеещи в близост до скъсаната дига. Той уточни, че тези дни ще се укрепят стабилно бреговете на хранилището и на ... Прочети още »

4 човека в центровете за настаняване от семеен тип в Трън са заразени с COVID-19

Четири положитебни проби с COVID-19 са установени от Региоталната здравна инспекция в Перник при в Трън при изследвани 39 души персонал чрез PCR тест за COVID-19.  Касае се за две лица персонал от Център за социални услуги от резидентен тип и две лица персонал от Център за социална рехабилитация и интеграция. Заболелите са в добро здравословно състояние и не се ... Прочети още »

Пробив в дигата на шламохранилище „7-ми Септември” в Перник, стана причина за изтичането на шлам в близките дерета

Тази сутрин, около 8.15 ч се е скъсала дигата на шламохранилище „7-ми септември”, което се намира в пернишкия квартал „Калкас“. В него се депонира шламът от парогенераторите на ТЕЦ”Република”. За инцидента информира директорът на „Топлофикация Перник” инж. Любомир Спасов. Според него, засегнат е участък около 3-4 метра от дигата на шламохранилището, която е поддала. Според него причината за пробива е ... Прочети още »