Дневен архив: 06/05/2020

Днес е Гергьовден!

На 6 май Българската православна църква чества деня на Свети Георги Победоносец – един от най-почитаните светци у нас.  Свети Георги е от малкото светци, който е славен както от християни, така и от мюсюлмани. 6 май се чества и като Ден на храбростта и празник на Българската армия.  Гергьовден предвещава настъпващото лято и поставя началото на новата стопанска година, ... Прочети още »

Четирима лекари са напуснали ЦСМП –Перник заради пандемията от COVID 19

Намаляване на обажданията на спешния телефон 112 и на прегледите във филиалите в областта през изминалата седмица отчита Центърът за спешна медицинска помощ в Перник. В подкрепа на това директорът на ЦСМП  з-р Валери Симеонов информира, че през седмицата са регистрирани 263 обаждания и са извършени 201 амбулаторни прегледа.”За сравнение ще кажа, че обикновено извършваме по над 300 амбулаторни прегледа ... Прочети още »

Минимум 1,5 метра трябва да бъде разстоянието между масите в откритите площи на ресторанти, кафе- сладкарници и питейни заведения

Министърът на здравеопазването актуализира заповедта, с която от 6 май, на ресторантите, кафе- сладкарниците, питейните заведения и тези за бързо обслужване се разрешава да работят с клиенти на откритите си търговски площи (градини, тераси и др.) при спазване на определени противоепидемични мерки.В актуализираната заповед на министъра се посочва, че разстоянието между масите в заведенията трябва да бъде минимум 1,5 метра. ... Прочети още »

Служители на ЧЕЗ Разпределение осигуриха дом за 4 двойки щъркели

Четири двойки щъркели започнаха да градят гнезда, след като служители на ЧЕЗ Разпределение монтираха платформи на четири електрически стълба в разложкото село Баня. Сигналът беше подаден от местни жители, които забелязали, че щъркелите не успяват да си направят гнезда на избраните от тях стълбове, а не искали да използват необитаемите гнезда в съседство. Грижата за щъркелите е част от политиката ... Прочети още »

Ръждивата борова листна оса периодично напада иглолистни горски масиви, алармира ЮЗДП

  През последните месеци се наблюдава съхнене в иглолистните гори в териториални поделения на ЮЗДП в областите Благоевград и Кюстендил, причинено от ръждивата борова листна оса. Гъсениците й са  растителноядни и не са опасни за хората, но може да доведат до сериозно обезлистване на дърветата. Тази година най-силно засегнати са горите в районите на държавните горски стопанства в Симитли, Благоевград ... Прочети още »