Дневен архив: 02/05/2020

Пролетната кампания в област Перник постепенно набира скорост

 Въпреки наложената карантина, заради заразата с COVID 19, при спазването на наложените от Оперативния щаб изисквания, постепенно пролетната кампания в земеделието в областта набира скорост. Това информираха от Областна дирекция „Земеделие” в Перник. Към 1 май в региона за засети вече 3 128 дка с маслодаен слънчоглед. Най-много площи с тази култура са засели земеделските производители от община Брезник-1 468 дка. ... Прочети още »

Столичният завод за отпадъци в тайни договорки с известен търговец на ток

Фирма „МОСТ Енерджи”, която се занимава основно с търговия с електроенергия „ е влязла в сериозни задкулисни договорки с ръководството на Столичното предприятие за третиране на отпадъци”, информира Pik,bg. Според разследване на сайта,”Между двете юридически лица преди време е сключен договор за доставка на електрическа енергия, който изтича на 30.04.2020г”. По тази причина, както повелява закона, е проведена обществена поръчка ... Прочети още »

6 фирми се конкурират за надзора при изграждането на тунела под Шипка

6 са отворените оферти в тръжната процедура за избор изпълнител на строителен надзор при проектирането и строителството на тунел под Шипка.  Предвижда се изграждането на участък с дължина 10,553 км, от които 7,6 км са ново строителство, а 2,9 км са реконструкция на съществуващия път I-5 Габрово – Казанлък, както и 5 тунела с обща дължина 4,011 км. Тунелът под ... Прочети още »

Отпада забраната за посещения на национални и природни паркове и планини

Със своя заповед, издадена днес, 1 май, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев възлага на кметовете на общини и на областните управители да създадат необходимата организация за посещения на гражданите във всички национални паркове, природни паркове, планини и други обособени места с паркова среда извън населените места на територията на общините, без да се използва градски транспорт, лифтове и посещения на ... Прочети още »

Забраниха износа на някои лекарствени продукти

Със своя заповед от 1.05.2020г министърът на здравеопазването забранява износа на определени лекарствени продукти за лечение на заболявания със социално значим характер – диабет, шизофрения и злокачествени заболявания. Недостигът на тези медикаменти на пазара ще застраши живота и здравето на значителен брой пациенти в Република България. Неспазването или прекъсването на назначената на тези пациенти терапия ще доведе до сериозен риск ... Прочети още »

ДБГ: Правителството да даде по 4500 лв. на всяка малка фирма вместо 1,6 млрд. за саниране

Изпълнителният съвет на Движение България на гражданите разпространи позиция, с която призовава ГЕРБ да се откажат от намерението си да рестартират програмата за саниране с 1,6 млрд. лв. бюджетни пари. От партията са категорични, че в условията на разрастваща се икономическа криза тези средства са жизнено важни за спасяване на малките предприятия и не трябва да бъдат прахосвани в спряна ... Прочети още »