Месечен архив: май 2020

Преасфалтират пътен възел „Марина бара“

Агенция „Пътна инфраструктура“ извършва ремонтни дейности по настилката на пътен възел „Марина бара“. В момента се фрезова съществуващата настилка и се полага нов пласт асфалт по входната артерия от гр. Радомир. През идната седмица предстои същото да се направи и по изходните отбивки за София и Радомир. След приключване на ремонтните работи целият пътен възел ще придобие нов облик. Прочети още »

Фондация ADRA помогна на перничани в нужда

Фондация ADRA – България дари 100 пакета с храни от първа необходимост, които да бъдат раздадени на най-нуждаещите се жители на Перник. От страна на общината дарението бе прието от директора на дирекция „Хуманитарни дейности“ д-р Татяна Вангелова, която сърдечно благодари на дарителите. Директорът на фондацията Мариан Димитров обясни, че това няма да е единственото дарение за Перник. „Контактите ни ... Прочети още »

„Ръка, която дава, не обеднява“

„Ръка,  която дава, не обеднява!“ Тази максима припомня кметът на най-голямото пернишко село Драгичево Виктор Викторов по повод последното дарение, получено тук. То е на Фондация АДРА България, която за  пореден път дари храни от първа необходимост за хора в нужда от Драгичево.  Кметът споделя, че с помощта на доброволци, са били раздадени 16 пакета с храни, осигурени от директора ... Прочети още »

„Пчелина“ е първият у нас язовир с режим „Хвани- пусни“

Язовир „Пчелина“ е обявен  за първия див язовир в страната, в който ще се прилага режим на ловене от типа „Хвани- пусни.“ При улов, рибарите ще трябва да връщат всяка една риба във водата, като няма да имат право да задържат дори единични бройки. Решението е взето със Заповед на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева и Изпълнителната ... Прочети още »

Над 8 000 декара със слънчоглед са засети до сега в региона

На приключване е сеитбата на маслодайния слънчоглед в пернишка област, информираха от Областна дирекция „Земеделие”. Към 29 май са засети общо 8 272.3 дка с тази култура. Най-много площи със слънчоглед тази година са засели земеделските производители от Радомир- 3 520 дка. След тях се нареждат земеделците от общините: Брезник- 2 600 дка, Перник- 1 324 дка, Земен- 305 дка, Трън- 303.3 дка, и ... Прочети още »

Окръжна прокуратура–Перник е внесла обвинение срещу шофьор, извършил ПТП

 Обвиняемият Д.Г., на 55 години   е правоспособен водач и е наказван многократно по административен ред за извършени нарушения на правилата за движение по пътищата. От 2017 г. мъжът работел като шофьор, управлявал товарни автомобили с по-малка товароносимост.  На 24.06.2018 г. Д.Г. изпълнявал курс от гр. Враца към Северна Македония. Около 19:30 ч. той навлязъл на територията на гр. Радомир с управляваното от него МПС. ... Прочети още »

Е-винетка и тол могат да се плащат и с карта за гориво на UTA

 Притежателите на карта за гориво на UTA могат да купуват с нея е-винетка и маршрутна карта чрез каналите за продажба на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Досега шофьорите можеха да използват банкови карти или карти за гориво на „Шел България“ ЕАД, както и да плащат пътни такси в брой.  Агенция „Пътна инфраструктура“ сключи договор с германското дружество UTA през месец март, ... Прочети още »

За какво можем да получим добавка към пенсията?

Пенсионерите могат да получат няколко вида добавки към пенсиите си. Вижте кои са те и какъв е техният размер. 1. Добавка за чужда помощ (чл. 103 от КСО). Пенсионерите с трайно намалена работоспособност/вид и степен на увреждане над 90 на сто, които постоянно се нуждаят от чужда помощ, получават към определената им пенсия добавка в размер 75 на сто от ... Прочети още »

Здравният министър издаде заповед, с която отпадат част от мерките, въведени заради COVID-19

Министърът на здравеопазването издаде заповед, с която отпадат част от мерките, въведени заради COVID-19. Съгласно заповедта се разрешават културно-развлекателни мероприятия (театри, концерти, сценични прояви, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство, както и занимални от юридически и физически лица и други), при заетост на местата до 30 % от общия им капацитет на закрито и до 50% от общия им ... Прочети още »

446 дела са разгледани в Районния съд-Трън през 2019 година

446 дела са разгледани в Районен съд-Трън през 2019 г. Наказателните дела за миналата година са 88. Новообразуваните през 2019 година са 86 дела. Това сочи анализът  за работата на Районен съд Трън през 2019 г. От него става ясно, че  съдът е работил  с  по-висока от средната за страната натовареност (в сравнение с районните съдилища извън областните центрове), поради намаления си състав. Най-голям е ... Прочети още »