Дневен архив: 12/04/2020

Цветница без върбови клонки и струпвания пред храмовете в Перник

Една Цветница, за която с години ще разказваме на деца и внуци, беше днешната. За пръв път ги нямаше опашките пред Божиите храмове. Нямаше ги сергиите с върбови клонки, нямаше ги кашоните, които оставаха в утрото след празничния ден по тротоарите и кошовете за боклук. И щъкащите по улиците сякаш бяха по-малко. По-малко бяха и хората без маски. Перник доказа, ... Прочети още »

Щъркели зарадваха перничани

От няколко дни една любопитна гледка носи много радост на перничани. В самия център на областния град, в коритото на Струма два щъркела спокойно пристъпваха в зеленината около бързоструйните води на реката. А снимката на Владислав Викторов, публикувана във фейсбук бе обект на изключителен интерес. Двете птици, символ на надеждата за бебе за хиляди млади семейства, символ обаче и на ... Прочети още »

Продължава ремонтът на улица „Граово“

Продължава изпълнението на проекта по цялостна рехабилитация на ул. „Граово“ – подмяна на водопровод, тротоари и пътна настилка. Обектът бе спрян по време на зимния сезон, но ремонтните дейности вече са подновени. Обектът е финансиран със собствени средства от бюджета на община Перник. След обявяването на бедственото положение от страна на общината беше отправено искане до МРРБ за отпускане на ... Прочети още »

Язовир „Студена” надхвърли 10 милиона кубика

Авария по водопреносната мрежа остави на връх Цветница живущите на ул. „Черни връх” в село Кладница. Това информираха от „В и К”. От там уверяват, че след отстраняването на повредата, водоснабдяването ще бъде възстановено. Добрата новина е, че язовир „Студена”  вчера достигна  10 173 000 куб.м, при капацитет 25 519 100куб.м. В резултат на повишените температури и засиленото снеготопене, притокът ... Прочети още »

Китаец изпрати 10 000 маски на община Земен

10 000 маски е изпратил на община Земен китайският й приятел Томи Ли Яджюн, съобщи кметът Димитър Сотиров. Над 8000 от тях вече са раздадени на местните жители. Очаква се последната пратка от дарението. Артикулът е сертифициран, с надеждна защита, увери кметът. Общински служители и доброволци раздават маските по домовете на хората, за да не се получава струпване на граждани ... Прочети още »

Дезинфекцираха църкви в Радомирско преди празниците

Във връзка с извършването на служби за предстоящите празници Цветница и Възкресение Христово, Община Радомир предприе дезинфекция на пространствата пред църквите в град Радомир и селата Дрен, Друган и Старо село. В четири храма на територията на община Радомир ще има празнични литургии, които ще се извършват на открито. Това са храмовете “Св. Димитър” в град Радомир, “Св. Възнесение Господне” ... Прочети още »

Великденска украса радва жителите на Изток

Пъстра великденска украса от няколко дни радва жителите на най-големия пернишки квартал – „Изток“. „В период на извънредно положение сме, но всички ние вярваме, надяваме се, че скоро и това ще отмине. Идват светли християнски празници, които носят топлина и уют във всеки дом. Тази година ще ги празнуваме по друг начин, но всеки ще оцени най-близките си, тези които ... Прочети още »

Днес е Цветница!

Това е един от най-хубавите пролетни празници,  посветен на тържественото посрещане на Иисус Христос в Йерусалим с палмови клонки. Цветница е посветена на тържественото посрещане на Иисус Христос в Йерусалим с палмови клонки. По време на светата литургия на Цветница вярващите държат върбови клонки (които заменят палмовите клонки) в ръце и отново преживяват чудното влизане на Иисус Христос в Йерусалим. ... Прочети още »

Бюрото по труда търси шивачи, медици, консултанти по продажби

 След като четири поредни седмици  предлаганите от Бюрото по труда в Перник свободни работни места намаляваха, то през изминалата седмица те се увеличиха значително- с 63 и достигнаха 138. Добрата новина е, че предлаганите свободни места за безработни висшисти също се увеличиха, макар и с 1 и станаха 27 , от които 26 за медици.  Все още е актуална офертата за 10 консултанти ... Прочети още »

Служители на ЮЗДП даряват 50 000 лева лични средства в борбата с COVID 19

 Югозападното държавно предприятие – гр. Благоевград се включва в дарителската кампания на Министерството на здравеопазването в борбата срещу COVID-19. Горските служители от всички териториални поделения и централно управление на предприятието даряват лични средства в размер на 50 000 лв. в подкрепа на българските медици.  Във връзка с призива на Националния оперативен щаб, ЮЗДП би желало финансовият ресурс да се използва за ... Прочети още »