Дневен архив: 10/04/2020

Авария по водопроводната мрежа образува езеро пред жилищен блок в „Изток”

За трети път в рамките на по-малко от седмица жителите на ул. „Благой Гебрев” в кв. „Изток” останаха без вода. Изненада и уплаха изпитаха жителите на бл. №62, които се прибраха снощи след 21.00 часа. Бликаща вода на две места пред блока им беше превърнала малката уличка, която води  както към блок №62, така и към №61 в езеро и ... Прочети още »

Намаляват болните от остри респираторни заболявания и морбили в региона

16 случая на болни от остри респираторни заболявания са констатирани през изминалата седмица, информират от Регионалната здравна инспекция в Перник.В сравнение с предходната седмица няма увеличение. Заболеваемостта през този период е била 21.88 %oo,  при средна за страната 24,69 %oo към 05.04.2020 г.  През седмицата са регистрирани 6 заболели от заразни заболявания, при 10 за предходната.   През периода е ... Прочети още »

Пернишкият Профилакториум не приема болни по клинични пътеки в момента

Въпреки трудната ситуация, породена от обявеното извънредно положение заради пандемията от коронавирус, „Специализираната болница за долекуване, продължително лечение и рехабилитация” в Перник, която перничани познават като Профилакториума, полага не малко усилия, за да оцелее. С въвеждането на извънредното положение, Националната здравна каса издаде заповед, според която рехабилитацията не се счита за спешна. На въпроса- как оцелява здравното заведение при тази ... Прочети още »

ОП”Пазари” предприема мерки, заради извънредното положение в страната

Общинско предприятие „Пазари” предприема всички мерки, записани в заповедта на здравния министър за работата на пазарите в условията на извънредно положение. Това увери управителят на ОП”Пазари” Димитър Дойчинов. „Радващото е, че желаещи да предлагат земеделската си продукция не липсват. Още повече, че в момента започва да се появява разсада за зеленчуците, който вече се търси на пазара. Все пак, ние ... Прочети още »

Отлага се майската изпитна сесия за придобиване на специалност в системата на здравеопазването

Отлага се майската изпитна сесия за държавен изпит за придобиване на специалност в системата на здравеопазването. Държавният изпит на допуснатите до майската сесия трябва да се проведе в срок до два месеца след отмяната на извънредното положение, обявено в страната. Правата, произтичащи от призната специалност на специализантите, положили държавен изпит по този ред, се признават от датата на издаването на ... Прочети още »

Който сутрин се събуди с гърлобол, веднага да вземе мерки, посъветва професор Кантарджиев

„Всеки може да се зарази с коронавирус. Никога не сме твърдели, че само възрастните се заразяват. Всички, които имат досег с него, се заразяват. СЗО даде формулировка какво значи близък контакт. Няма по-устойчиви и по-неустойчиви. За нас е интересно, че тази група може да даде картината в България.“ Това обясни ген.-майор Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг на Националния ... Прочети още »

Дават пари за заплати и осигуровки на работещите в държавните културни институти, работещи в областта на сценичните изкуства

  Министерският съвет прие допълнение на ПМС № 31 от 2016 г. за утвърждаване на единни разходни стандарти за финансиране на държавните културни институти, осъществяващи дейности в областта на сценичните изкуства.   На държавните културни институти в областта на сценичните изкуства се предоставя субсидия за изплащане на брутните трудови възнаграждения и за начисляване на дължимите осигурителни вноски, считано от 13 ... Прочети още »